Две седмици преди Коледа бизнес и правителство трябва да взимат

...
Две седмици преди Коледа бизнес и правителство трябва да взимат
Коментари Харесай

Първи сняг и нов локдаун: стартовата позиция на икономиката


Две седмици преди Коледа бизнес и държавно управление би трябвало да взимат решения, отчитайки най-малко четири фактора, в случай че не броим идните избори. От една страна, имаме отчетливо възобновяване на международната и българската стопански системи през лятото и есента, само че дружно с това Европа отново влезе в локдаун, въпреки и много по-премерен и омекотен от този през март; по едно и също време се разискват загуби в затворени бизнеси и евентуалния резултат на по-ранното от предстоящото единствено допреди месеци основаване на ваксини. Ежедневието е доминирано от проблеми в лечебните заведения, спазването на ограничения в магазини и хотели или какъв брой тъкмо оборот ще бъде пропуснат поради отсрочени или анулирани банкети и празнични пътувания - само че от ден на ден би трябвало да се мисли за процеса на възобновяване и напредък посредством акомодацията на структурата на стопанската система и увеличение на вложенията след няколко месеца.

Вече коментирахме, че зимният локдаун след утежняването здравната картина идва след няколко следващи месеца на релативно бързо възобновяване на стопанската интензивност. Последните данни за месец октомври в общи линии удостоверяват наклонността. Индексът на производството в преработващата индустрия регистрира най-малък растеж от 1% по отношение на септември (за шести следващ месец от май), а спадът по отношение на 2019 година е 2,9%. Значителен растеж на годишна основа регистрират автоиндустрията и производството на колела, производството на железни произведения, производството на електрически уреди и, евентуално предстоящо, на лекарствени артикули. При продажбите на дребно е регистриран растеж от 1,5% по отношение на септември, като спадът на годишна основа се свива до 5,3%, главно поради намалелите продажби на автомобилни горива и облекло; онлайн продажбите обаче бележат растеж от 57%. Тази динамичност е в синхрон и с релативно лимитираното повишаване на безработицата - към 45 хиляди повече регистрирани безработни до края на октомври спрямо предходната година. Данните за външната търговия демонстрират спад на износа с близо 11% по отношение на октомври 2019 година, което по предварителни данни се дължи на забележителен спад продажбите на няколко пазара отвън Европейски Съюз, в това число Турция, Египет и Русия. Износът към трети страни за месеца като цяло спада с 21%, до момента в който към страните от Европейски Съюз - с 5% на годишна основа. Намалява доста и преработката за износ на течни горива, което е обяснимо със към момента мощно лимитираните пътувания.

Октомври наподобява е и най-силният месец за европейските стопански системи. Потреблението регистрира следващ растеж, като продажбите на дребно нарастват с 1,5% по отношение на септември и към този момент са с 4,2% над равнището от октомври 2019 година В Германия показателят на индустриалното произвеждане нараства с 3,2% по отношение на септември, а спадът на годишна основа се свива до 3%; износът на артикули нараства с 0,8% за месеца, а по отношение на октомври 2019 година е с 6,5% по-нисък. В по-тежко засегнатата от рецесията Италия - другата водеща експортно-ориентирана индустриална стопанска система в Европейски Съюз и важен търговски сътрудник за България - индустриалното произвеждане регистрира растеж от 1,3% на месечна основа и спад от 2,1% спрямо миналата година.

Тази динамичност е най-малко отчасти обяснима с необятното използване на схемите за субсидиране на заетостта. По последни оценки на Евростат, загубата на приход от труд след държавната помощ са едвам сред 1 и 4 % в другите страни. Това значително е внесло утешение в семействата след първичния боязън от евентуални катастрофични развития през март и април. Същевременно, растежът в Азия изпреварва упованията, а някои стойности даже са сложни за разбиране - растеж на годишна основа на износа на Виетнам с 10% през октомври и на Китай с 21% за ноември по предварителни данни. Извън това, разнообразни косвени знаци сочат, че семейства и бизнеса, са се приспособили в огромна степен към ограничаващите ограничения. Така да вземем за пример, за първите 10 дни на декември - т.е. интервал, в който и у нас, и в множеството европейски страни към този момент има строги ограничавания, броят на товарните транспортни средства, преминаващи границите на страната, е с близо 9% по-висок от този през същия интервал на предходната година, и над 15% по-висок от стойностите през февруари. А щом товарите пътуват, значи има кой да купува и кой да създава.

Междувременно, към момента не е утвърдена толкоз коментираната нова мярка за поддръжка на бизнеса. Редно е да си напомним, че ограничаващите противоепидемични ограничения бяха оповестени на 23 ноември, а евентуално са били дискутирани най-малко дни преди този момент. Цели три работни седмици се съветва, разисква и договаря, и към този момент е ясно от изявления на министъра на стопанската система и ведомствената страница, че тази дотация ще се управлява от Национална агенция за приходите, и че " се обмисля механизъм на осъществяване на новата мярка, който да разреши нейното оптимално бързо пускане ". Всичко наподобява като един дълъг пазарлък и битка на безсилие, в които всяка проведена заинтригувана група се пробва да максимизира предстоящите изгоди и да предотврати да бъде " ощетена " ; а огромна част от смисъла въобще на помощ с бюджетни пари в сходна рецесия е да се резервира доверието, да има предвидимост и да се поддържат бизнесите в точния момент, тъй че да се избегне по-голям срив на активността и заетостта.

Забавянето е разумно разследване от устрема всяка мярка да се хареса на всички - а това не е елементарно, изключително когато методът е да се употребяват за макет към този момент прилагани стратегии (например в Австрия). В последна сметка обаче, всеки мери триумфа по друг метод - за един бизнесмен, който по този начин или другояче ще запази бизнеса си, е значимо да вземе повече пари, даже да се наложи да чака половин година; на макро равнище обаче триумф е минимизиране на броя закрити бизнеси, отсрочени вложения или съкратени работни места общо за стопанската система. За да се реализира второто, всяка мярка би трябвало да е елементарна за използване, да бъде оповестена в самото начало и заплащането да става бързо. Това дава предвидимост на бизнесмените, които са " на ръба ", да могат бързо да вземат решения дали комбинирането на наличните ограничения ще е задоволително, с цел да спасят бизнеса си и да запазят личния състав.

Има и индиректен резултат - бързи и транспарантни ограничения, подкрепящи засегнатите и запазващи (поне частично) приходите, смекчават и отрицателните упования за продължителността и дълбочината на спада, което единствено по себе си въздейства на решенията за бъдещите дейности на всяка компания в кратковременен и средносрочен проект. Алтернативата е неустановеност, която, най-малко за част от фирмите, значи натурален инстикт за внезапно стесняване на закрепените разноски. А свиването на разноските за труд непосредствено виждаме в данните за новорегистрираните безработни - за първата седмица на декември те надвишиха 14 хиляди, или с 5 до 6 хиляди повече от първите седмици на октомври и ноември.

За страдание, триседмичното затваряне на кръчми и молове още веднъж ни вкара в диспути за ограничения за обезщетения на наранени и губещи, вместо от ден на ден старания да се концентрират върху политики за поощряване на вложенията, основаването на работни места и растежа. Ясно е, че в общественото говорене ще има заричане, че нито един бизнес или служащ няма да останат подценени. Но действителността е, че (поне) отчасти преструктуриране е неизбежно - някои ще закрият или свият активността си, хора ще станат непотребни, загуби ще бъдат невъзвратими, каквито и ограничения и дотации да се дават. Важният въпрос е дали ще има задоволително условия и благоприятни условия за старт на нови инициативи, за привличане на вложения и основаване на повече високопроизводителни работни места. Скоростта и мащабът на това преструктуриране ще предопредели какъв ще е растежът през 2021 и 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР