Две пети от гражданите на Европейския съюз са висшисти, според

...
Две пети от гражданите на Европейския съюз са висшисти, според
Коментари Харесай

Две пети от европейците са висшисти

Две пети от жителите на Европейския съюз са висшисти, съгласно проучване на Евростат, оповестено в понеделник. 41.2% от европейците на възраст от 25 до 34 години са били с висше обучение (равнища 5–8 по ISCED) през 2021 година

72 от общо 240 европейски района, за които Статистическата работа на Европейски Съюз има данни, са постигнали или надхвърлили задачата на политиката на Европейски Съюз за минимум 45% от хората на тази възраст да получат висше обучение до 2030 година В останалите две трети тази цел не е реализирана.

Най-голяма централизация на млади експерти с висше обучение – над 55%, има в столичните региони на Литва, Франция, Полша, Ирландия, Люксембург, Дания, Унгария, Холандия, Швеция, Чехия, Кипър, Испания и Белгия.

Относително високи дялове на висшето обучение са регистрирани и в няколко района, профилирани в проучвателен и иновационни действия и/или високотехнологично произвеждане, да вземем за пример Утрехт в Холандия, País Vasco в Северна Испания, Южна Ирландия и провинция Брабант Валон в Белгия.

На другия полюс са 22 района, най-вече от Централна и Източна Европа, където по-малко от една четвърт от всички хора на възраст 25–34 години са с висше обучение през 2021 година Сред тях са и южните елементи на Италия и задграничните територии на Франция и Португалия.

Три румънски района - Centru (17,5%), Sud-Est (15,9%) и Sud-Muntenia (15,3%) са в дъното на класацията. Това са най-вече селски райони, които имат релативно огромен аграрни бранш, с ниско равнище на предложение на благоприятни условия за висококвалифицирана претовареност. Други се характеризират със относително високата си специализация в стратегиите за професионално обучение, като учениците излизат на пазара на труда посредством стажове и схеми за образование, а не вследствие на приемане на академична подготовка, означават от Евростат.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР