Две от партиите в мнозинството не съзират противоречие и напрежение

...
Две от партиите в мнозинството не съзират противоречие и напрежение
Коментари Харесай

ПП и ДБ не виждат коалиционно напрежение заради АЕЦ Белене

Две от партиите в болшинството не съзират несъгласие и напрежение в обединението след острата реакция на Българска социалистическа партия за желанието на Кирил Петков тотално да се откажем от плана за АЕЦ " Белене ". Социалистите обаче чакат разбор и диалог по тематиката, а не непосредствено задраскване на плана, което прозвуча от думите на премиера.

Българска социалистическа партия постоянно е държала на политическата непоклатимост, само че упорства за изясненост по тематиката за градежа на нови енергийни мощности, разяснява в парламентарните коридори зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев острата реакция на Българска социалистическа партия.

" От Българска социалистическа партия ние постоянно сме заявявали, че сме за развиването на нуклеарната енергетика. За повторно Кирил Петков си разрешава да споделя кой план е доходоносен и кой - не. Именно в нашето съдружно съглашение, сме записали, че е належащо да има обществен разбор. На база този обществен разбор ние би трябвало да преценим дали имаме потребност от нуклеарни мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде видът на реакторите ".

Стойнев предложи реакцията на социалистите да се възприема като " светване на лампата ".

От Политическа партия заявиха, че са подготвени на диалози с съдружните сътрудници по тематиката градеж на нова атомна централа.

" Ние считаме, че България би трябвало да има атомни електроцентрали в бъдеще такива планове. Това, което заложихме в съдружното съглашение, е да се прегледат всички благоприятни условия. И поради смяната на таксономията, която ще включва и нуклеарни мощности, и природен газ като нисковъглеродни източници на сила, считаме, че ще продължим в тази посока ", разяснява Радослав Рибарски от ръководещата партия.

По-рано през днешния ден от управлението на Българска социалистическа партия желаеха да се съблюдава съдружното съглашение за нови нуклеарни мощности и подсетиха, че това е записано в съдружното съглашение, което не отписва АЕЦ " Белене ". Премиерът пък към този момент два пъти натърти, че няма да строим централата и назова площадката в Белене " локва ".

" Не виждам напрежение, не виждам проблем. Наистина, просто би трябвало да има разбор. Аз не виждам никакво отклоняване от духа на съглашението ", отвърна позицията на социалистите водачът на " Да, България " Христо Иванов.

Неговата партия и обединението " Демократична България " е срещу градежа на втората нуклеарна централа .

" В обединението има разнообразни политически оценки по отношение на вероятностите на този план ", сподели Христо Иванов. Според него дали да се строи, би трябвало да се реши единствено след експертен разбор и това било записаното в съдружното съглашение.

Според него министър председателят Петков е изразил персонално мнение.

" Никой не може да забрани на никого, в това число и на премиера и на настоящ политик избрани действителности да ги разяснява, тъй като от наша позиция те са такива ", застана той зад Кирил Петков.

От опозицията обаче имат различен прочит на обстановката. Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова разяснява в коридорите на Народното събрание, че към този момент са налице съществени разлики в ръководещата коалиция.

" През последните няколко дни все по-ярко се обрисуват разликите в границите на ръководещата коалиция. Виждате, че в последно време не е ясно какво са се разбрали съдружните сътрудници в съдружното съглашение и какво в действителност се случва на процедура ", сподели тя.

" Като виждате, имат разлики по някои съществени тематики - оптималния застрахователен приход, недостига в размера на бюджета и строителството на плана АЕЦ " Белене ". Това са все значими детайли от едно съдружно ръководство, по което има доста, доста съществени разлики. Големият въпрос е в действителност какво крепи тази коалиция - дали желанието й да направи нещо положително за България, или просто жаждата за власт ", попита риторично депутатката от ГЕРБ.

От Движение за права и свободи пък желаеха чуване на вицепремиера Асен Василев и цялостна информация за плановете в бранш " Енергетика ". Василев обаче е на аудиенция във Вашингтон, където разисква опциите за доставка на полутечен газ от Съединени американски щати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР