Две от фирмите, участващи консорциумите, отпаднали от надпреварата да получат

...
Две от фирмите, участващи консорциумите, отпаднали от надпреварата да получат
Коментари Харесай

Три компании обжалваха избора на концесионер на летище София

Две от компаниите, участващи консорциумите, отпаднали от конкуренцията да получат 35-годишна концесия на Летище " София ", са обжалвали избора на победител в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 26 юли. Това са " Маг Оувърсийз Инвестмънт " ЛТД, водещ сътрудник в консорциума " Витоша " (класиран на четвърто място) и Консорциум " Еърпортс де Пари " (второ място) против решението на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) от 17 юли 2019 година за избор на победител в състезанието за отдаване на столичното летище на концесия.

Три дни по-късно, на 29 юли, към двете компании се причисли и " Фрапорт България " (класиран на трето място), обжалвайки решението на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) от 17 юли 2019 година за избор на победител в състезанието за отдаване на столичното летище на концесия, написа Infostock.bg.

Обжалването беше предстоящо, тъй като спечелилият не беше показал най-изгодните за страната оферти, като годишна сума за концесията, както и размерът на вложенията за целия интервал на концесията.

Победителят

" За концесионер на летище " София " съм избрал консорциум " Соф кънект ", в който акционери са фондът Meridiam и австрийската строителната компания Strabag, който в България ще си партнира с оператора на летището в Мюнхен ", разгласи на 17 юли министърът на превоза Росен Желязков. Тогава транспортният министър акцентира, че офертите и на петимата претенденти са били доста мощни, като трима от тях получиха оптималните 100 точки за техническото си предложение.

" При оценяването на офертите комисията е взела поради изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развиване ", изясни Росен Желязков преди две седмици при отваряне на

Офертите на петимата претенденти:

Победителят " Соф кънект " получава 86.12 точки. Консорциумът е подготвен да заплаща 24.542 млн. евро годишно (или 32% от годишните доходи - трета по размер) и да влага 608 млн. евро. Участието на оператора на летището в Мюнхен като сътрудник, а не като действителен член на консорциума, т.е без да взе участие в инвестицията, спечелилият покрива условието на страната да има ангажимент от летищен оператор.

Концесионните такси от летище София ще влизат в Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система. Допълнителната първична концесионна такса, която е отвън общата инвестиция, е в размер на 550 млн. лева, която по задание би трябвало да внесе в бюджета спечелилият, откакто подпише контракта за концесията, ще се употребява за погашение на задълженията на БДЖ и НКЖИ към страната.

Френско-турският консорицум " Еърпортс де Пари ", в който са показани френската Group ADP и турската " ТАВ Хавалиманларъ Холдинг ", беше класиран на второ място с 80.31 точки. Обещаната годишна вноска е 32.824 млн. евро годишно (най-високата или 42.8% от предстоящите общи приходи) и да влага 903 млн. евро, само че не получават оптималните 100 точки за техническата оферта. Затова и след разгласяването на подадените предложения френско-турският консорциум бе разгласен за любимец за спечелването на концесията.

" Фрапорт България " ЕАД, което обслужва най-натовареното немското летище Франкфурт, беше класиран на трето място с 80.19 точки. Регистрираното в България сдружение държи концесиите на летищата в Бургас и Варна. Предложението на " Фрапорт " е получило оптималните 100 точки за техническата част и дава обещание 21 млн. евро годишно концесионно заплащане (27.39% от размера на предстоящите общи доходи за настоящата година) и да влага 615 млн. евро.

Британско-китайският консорциум " Витоша " с водещ сътрудник " Маг Оувърсийз Инвестмънт " Лтд, летище Манчестър ( " Манчестър Еърпорт Груп " ) и английското поделение на китайската " Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп " (BCEG) зае четвъртото място с 78.42 точки. Тяхната техническа оферта също е получила оптималните 100 точки. Предложеното годишно концесионно заплащане е 19.94 млн. евро (26.01% от размера на предстоящите общи доходи за настоящата година - най-ниското), само че инвестицията е за 1.003 милиарда евро и нов народен стадион с параметрите на " Олд Трафорд " на " Манчестър Юнайтед ".

Консорциумът " ССБ София Еърпорт " беше класиран на пето място с 66.15 точки. Тяхната техническа оферта бе оценена най-ниско - 50 точки. Предложеното годишно концесионно заплащане е 26.05 млн. евро (33.97% от размера на предстоящите общи доходи за настоящата година) и инвестиция за 695 млн. евро.

Какво следва

Антимополният български орган (КЗК) ще би трябвало да се произнесе, като образува произвеждане, което да одобри или отменяне на жалбата. Преди това би трябвало да получи в тридневен период от Министерството на превоза цялата документи за извършената концесионна процедура, след което антимонополния регулатор би трябвало да изготви мнение. Решението на Комисия за защита на конкуренцията по жалбите предстои да обжалване пред Върховният административен съд (ВАС). Едва след неговото решение може да се подписа контракт с избрания за победител.

Ако транспортното Министерството на превоза не изиска авансово осъществяване, което значи жалбите да не стопират подписването на контракта, ще се чака Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе. Ако има обжалване - и изговаряне на Върховния административен съд.

Така, в случай че решението на Комисия за защита на конкуренцията се апелира пред Върховен административен съд, има действителна заплаха новият концесионер да поеме 35-годишната концесия на Летище София след повече от година. След правосъдното решение, по задание на спечелилия дава 3-месечен период за договаряния и сключване на контракта за концесията и още към година за встъпването във притежание и предаването на активите за концесията от страна на страната. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР