Две огромни макроикономически грешки в бюджета на Държавното обществено осигуряване

...
Две огромни макроикономически грешки в бюджета на Държавното обществено осигуряване
Коментари Харесай

Цонев разкри 2 страшни грешки в бюджета. Предупреди за опасност

Две големи макроикономически неточности в бюджета на Държавното публично обезпечаване разкри зам.-председателят на бюджетната комисия в Народно събрание Йордан Цонев (ДПС).

Завишихме осигурителната тежест за бранш, който е мотор на растежа и това не е добре. Увеличихме осигурителната тежест на земеделците в случай, че в целия свят има рецесия на храните, т.е. има дефицит, съобщи Цонев. И добави: „ Там имаме освен да погасяваме ценови потрес за земеделските производители, само че и голям експортен капацитет ”.

От макроикономическа позиция нашето мнение на парламентарната група на Движение за права и свободи е, че вчерашните две неточности са най-големите в цялата бюджетна процедура, даде оценката си специалистът на Движение за права и свободи. И посочи, че третата голяма неточност би била отводът да се одобри предлагането на Движение за права и свободи за увеличение на приходната част на държавния бюджет с 1,63 милиарда лева

ПГ на Движение за права и свободи направи пакет от оферти в държавния бюджет за компенсиране на инфлационния потрес и нарасналите енергийни разноски както за бизнеса, по този начин за хората, по този начин за общините, изясни Йордан Цонев.

„ Вие предвиждате 4,5% дефлатор. При тази инфлация сами разбирате, че няма по какъв начин дефлаторът да бъде подобен. Няма по какъв начин прогнозата да се сбъдне при тези равнища на цените на енергоносителите, на питателните артикули и на доста огромна част от останалите артикули ”, обърна се депутатът от Движение за права и свободи към финансовия министър, мотивирайки предложенията на Движение за права и свободи.

Предлагаме нарастване с 1,63 милиарда лева на приходната част. Водили сме диалози с сътрудници макроикономисти и икономисти от всички парламентарни групи, в това число и с Вас. Основанията да чакаме по високи доходи са налице, сподели Цонев. И обясни, че с нарастването на приходната част респективно част от парите ще се върнат към хората, бизнеса и общините.

След като не можахме да намерим различен метод тези средства да не бъдат изпомпвани от стопанската система, в реда на нещата е да го създадем в този момент. Аз одобрявам вашия мотив, че може би ще има по огромна изясненост през юли. Обаче пък за бизнеса, за общините и за хората които възнамеряват разноските си, които през днешния ден понасят шока от инфлацията и последствията от към момента настоящата пандемия, е по-добре в този момент да знаят, че могат да разчитат на това, безапелационен бе Цонев.

Тук от тази естрада беше декларирано, че бюджетът ще компенсира инфлацията напред в задатък. Ако ще го вършим, дайте да го създадем. Това е съществено предложение, което не е популистко, а учредено на сериозен разбор, прикани зам.-председателят на Движение за права и свободи. И посочи, че разноските са разпределени по този начин, че да стигнат в действителност до групи от хора, до общините, които имат потребност от отплата от ценовите шокове.

„ Предложението не е нито опозиционно, нито популистко. Когато през юли предложите няколко милиарда увеличение на приходната част и респективно на разходната, ще се върнем да се питаме за какво не го направихме в този момент. Защото това е доста по добре за общините и за бизнеса, и за хората. Предвидимостта! ”, сподели Йордан Цонев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР