Две нови проучвания са установили, че стероидните инжекции против болки

...
Две нови проучвания са установили, че стероидните инжекции против болки
Коментари Харесай

Стероидните инжекции за облекчаване на болката могат да влошат артрита на коляното

Две нови изследвания са открили, че стероидните инжекции срещу болки в коляното, свързани с остеоартрит, в действителност могат да влошат нещата за пациентите, написа сайтът studyfinds.org.
Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско и Медицинското учебно заведение в Чикаго към Университета " Розалинд Франклин " настояват въз основа на данни от ЯМР и рентгенови фотоси, че стероидните инжекции доста утежняват прогресията на остеоартрита на коляното. В Съединени американски щати това положение е най-честата форма на артрит, засягащо над 32 милиона възрастни. Над 10 % от пациентите с остеоартрит на коляното търсят инжекции със стероиди или хиалуронова киселина, с цел да облекчат болката си.
Проучването, извършено от UCSF, включва 210 участници, като 70 получили вътреставни инжекции (44 инжектирани със стероиди и 26 с хиалуронова киселина). На останалите участници не били слагани инжекции за интервал от две години. После всички минали ЯМР, медиците изследвали менискуса, лезиите на костния мозък, хрущяла, ставния излив и връзките. Резултатите били съпоставени с първичните. Станало ясно, че стероидните инжекции доста повлияват прогресията на артрита, изключително в латералния менискус, латералния хрущял и медиалния хрущял. Инжекциите с хиалуронова киселина не демонстрират значима връзка с прогресията на болестта. Даже в противен случай, пациентите имали известни усъвършенствания. 
" Въпреки че се оповестява, че инжекциите с кортикостероиди и хиалуронова киселина оказват помощ при симптоматично облекчение на болката при остеоартрит на коляното, нашите резултати изрично демонстрират, че кортикостероидите са свързани със забележителна градация на остеоартрит на коляното до две години след инжектирането и би трябвало да се ползват с нараснало внимание " - обявиха учените на годишната среща на Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA). " Хиалуроновата киселина, въпреки това, може да забави прогресията на остеоартрита на коляното и да облекчи дълготрайните резултати, като в същото време предлага симптоматично облекчение " - прибавят те.Във второто изследване на екип от Медицинското учебно заведение в Чикаго взели участие 150 души. От тях 50 са получили стероидни инжекции, 50 са получили хиалуронова киселина, а останалите 50 не са получили инжекция през 36-месечния интервал. Резултатите били аналогични. 
" Въпреки че резултатите от образната диагностика за всички пациенти са сходни първоначално, образните белези на остеоартрита са били по-лоши две години по-късно при пациенти, които са получавали кортикостероидни инжекции спрямо пациенти, които са получавали инжекции с хиалуронова киселина или въобще не са лекувани ", оповестяват от екипа. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР