Две нови кучета ще станат част от екипа на сектор

...
Две нови кучета ще станат част от екипа на сектор
Коментари Харесай

Пойзън и Дубай пристигнаха у нас за да пазят дивите животни

Две нови кучета ще станат част от екипа на бранш „ Зоополиция и кинология “ към Министерство на вътрешните работи, който проверява незаконното потребление на токсини против дивите животни у нас.
 Пойзън и Дубай белгийски овчарки Българска телеграфна агенция
Пойзън и Дубай дойдоха на летище „ София “ довечера с полет от Дубай. Те са от породата " Белгийска овчарка " и са особено подготвени в Испания да намират отровени животни. Кучетата дойдоха със своя инструктор Педро Салас. На българска територия бяха посрещнати от представители на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и Министерство на вътрешните работи. На летището беше и Барс - първото куче в България, подготвено за откриването на токсини, дружно със своя лидер Николай Терзиев. Трите кучета обаче ще се срещнат най-вероятно на следващия ден. От София Пойзън и Дубай отпътуваха за Берковица, в обучителния център на Министерство на вътрешните работи. Те ще пътуват в специфични кафези и в полицейски бус. 
 Пойзън и Дубай белгийски овчарки Българска телеграфна агенция
Педро Салас описа, че Пойзън и Дубай са надлежно мъжко и женско куче. Най-важното, на което кучетата би трябвало да бъдат подготвени, е да откриват отровата, без да я гълтам, сподели той. По думите му животните би трябвало да имат мощна връзка със своя лидер, с цел да бъде работата на терен сполучлива. 
 Пойзън и Дубай белгийски овчарки Българска телеграфна агенция
Това мнение се споделя и от Николай Терзиев, който описа за Българска телеграфна агенция за опита си с работата с Барс, с който са в екип от към шест години. Кучето е потвърдило неведнъж какъв брой е дейно, уточни той. Много по-лесно е с куче да се открият примамките, акцентира Терзиев. 
 Пойзън и Дубай белгийски овчарки Българска телеграфна агенция
Той сподели също, че Барс е бил употребен при случаи на отравяне на животни в Източни Родопи, Сакар планина, Западна Странджа и други. Преди няколко години кучето е било част и от екипа, който се е занимавал със случаите на отровените в Кресна белоглави лешояди. Барс се е присъединил и в намирането на египетския лешояд, който беше погубен край Джебел. 
 Пойзън и Дубай белгийски овчарки Българска телеграфна агенция
Инспектор Камен Николов от бранш " Зоополиция и кинология " при Главна дирекция " Национална полиция " акцентира, че похищението по отношение на предпазени типове и предпазени територии и жестокото отношение към животни са квалифицирани като престъпно действие от 2011 година Създаването на антиотровен екип е спомагателен инструмент, който улеснява работата на полицията по две посоки - от една страна за предварителна защита, а от друга - когато има случай, доста по-бързо да се локализира отровната стръв или животното, станало жертва на отравяне, описа той. Инспекторът подсети, че е значимо да се реагира в точния момент, тъй като поставената един път отрова може да стане източник на вторично отравяне. Зоополицията се включва и при следствията за бракониерство, означи още Николов. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР