Две неща ме притесняват най-много за коронавируса - високата смъртност

...
Две неща ме притесняват най-много за коронавируса - високата смъртност
Коментари Харесай

Доц. Кунчев посочи два факта за коронавируса, които го притесняват най-много

Две неща ме тормозят най-вече за ковид - високата смъртност в България (на второ място сме като брой умряли на 100 000 души на Стария континент, общо към днешна дата са умряли 749 души) и многото инфектирани медицински чиновници, преминахме над 1000. Това съобщи националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
По думите на Кунчев, изключително мощно се усетило това в " Пирогов ", тъй като 14 дни най-малко карантина пречат доста на работата. Кунчев даде и различен образец - от Видин и по какъв начин кметът пристигнал да моли Кирил Ананиев до момента в който беше здравен министър да пратят лекари.
Най-големият въпрос в този момент е дали е втора вълна, която " преля " от Балканите или е нещо, което ще пристигна занапред на Балканите, уточни още националният здравен контрольор.
 Затвориха поделение в болничното заведение в Пазарджик, има доктор с COVID-19 Затвориха поделение в болничното заведение в Пазарджик, има доктор с COVID-19
60-годишен доктор от отделението " Уши, нос, гърло " в „ МБАЛ-Пазарджик “ е с ковид. Заради него със заповед на РЗИ отделе...
" Важното е да вършим каквото би трябвало, пък да става каквото ще ", заключи Кунчев. И увери, че опциите за банкет в лечебни заведения поради COVID-19 са големи - още най-малко 1000 кревати в профилирани лечебни структури.
Доц. Кунчев сподели и друго - че публично 500 деца ще се образоват електронно, и то откакто може де факто това да се пожелае освен по здравни аргументи, от хиляди възпитаници. По думите му, има " дребна креслива група "
Големият въпрос за бъдещата ваксина против COVID-19 е кой ще я направи, съгласно Кунчев. Той е уверен, че бъдещата ваксина ще е доброволна и че ще има доста проблеми с антиваксърските придвижвания.
Същевременно " Галъп " показа допитване до 55 лечебни заведения на тематика " ковид ", като отговорите са давани от мениджърите (ръководителите) на лечебните заведения. 91% от тези ръководители споделят проблеми с финансирането на ръководеното от тях лечебно заведение поради COVID-19, като при общинските лечебни заведения процентът на процедура бил 100 на 100. Държавните лечебни заведения обаче проявявали повече оптимизъм за финансовото бъдеще.
 Как ще реагират учебните заведения при положение на ковид - отговорите на Таня Михайлова Как ще реагират учебните заведения при положение на ковид - отговорите на Таня Михайлова
Една присъствена година – за това работим, няма да затваряме учебни заведения и детски градини в средата на октомври, стартира зам.-министъ...
Първан Симеонов, който показа акцентите в изследването, разяснява, че 78% от далите отговор споделят, че има задоволително защитни средства т.е. дезинфектанти и персонални защитни средства. Но 62% от лечебните заведения настояват, че изпитват дефицит на медицински личен състав - 71% от общинските и регионалните лечебни заведения и 61% при държавните, до момента в който при частните лечебни заведения процентът е единствено 44 на 100. Най-голям е казусът с медицинските сестри, като тук 100% от общинските лечебни заведения споделят, че нямат задоволително сестри, а при 75% от частните лечебни заведения отговорът е същият.
Почти 90% от лечебните заведения имат от 0 до 2 инфекционисти! Най-голяма потребност от такива експерти имат регионалните и частните лечебни заведения. А съвсем 2/3 от мениджърите на лечебните заведения позволяват опозиция измежду личния състав, в случай че му бъде дадена задача да се грижи за заболели от COVID-19.
Заключението на Първан Симеонов на база изследването е, че по-скоро лечебните заведения са подготвени за есенно-зимния сезон.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР