Две жени, магистрати – Теодора Георгиева и Елена Попова –

...
Две жени, магистрати – Теодора Георгиева и Елена Попова –
Коментари Харесай

Европрокурорките Теодора Георгиева и Елена Попова предизвикаха безпрецедентен скандал с Кьовеши

Две дами, магистрати – Теодора Георгиева и Елена Попова – първата – българският представител в Европейската прокуратура в Люксембург, а втората – европейски делегиран прокурор, провокираха първия огромен скандал в новата европейска конструкция за битка с измамите с евросредства.

Причината – неприемлива политическа интервенция в следствията на евромагистратите и корист с името на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, която бе в София часове преди ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и някогашната шефка на пресцентъра на държавното управление Севдалина Арнаудова.

Теодора Георгиева – в спор на ползи

Именно Теодора Георгиева, която преди две години бе определена за представител на България в Европейската прокуратура, е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в в началото публикуваната от Министерство на вътрешните работи информация за задържането на тримата. Кьовеши научава за това до момента в който пътува за Киев, където в петък организира среща с украйнската основна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още до момента в който се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, Министерство на вътрешните работи бе насила да изтрие личното си известие, обвързващо ареста на тримата със 120 каузи, които европейските делегирани прокурори следят у нас.

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши научи за въвличането на Европейската прокуратура във вътрешно политически скандал в България часове преди срещата й с украинския основен обвинител Ирина Венедиктова

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата й предходната седмица в София, въпреки това да не бе обществено оповестено от домакините – кабинетът на министър-председателя Кирил Петков. Причината – налице е неприемлив спор на ползи сред българския представител в Европейската прокуратура и член на българското държавно управление, назначен със заповед на премиера.

Теодора Георгиева е брачна половинка на предприемача Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред главните пълномощия на европрокурорите е да проверяват злоупотреби с европейски средства, осъществявани от представители на изпълнителната и други национални управляващи. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички следствия, които институцията на Лаура Кьовеши организира по отношение на представители на българското държавно управление, част от което е и нейният брачен партньор.

Васил Георгиев има най-малък опит като български посланик в прилежаща Турция. В предишното е бил митничар, само че напуща Агенция " Митници " след следствие, обвързвано с импорт на злато точно от прилежаща Турция.

Влиза в политиката преди година, когато е определен два пъти за народен представител от " ИТН ". Допреди това, в продължение на 15 години, е шеф на търговски сдружения, които са благосъстоятелност на предприемачите Пламен и Атанас Бобокови. Двамата братя са специфични посетители на сватбата на Васил и Теодора Георгиеви. Познанството сред Бобокови и Георгиеви датира от Русе, градът, в който предприемачите имат съществени вложения.

В последното си изявление за Нова телевизия, обещано в края на февруари, Пламен Бобоков не крие, че поддържа държавното управление на Кирил Петков, който даже поздравил за Нова година. Пламен и Атанас Бобокови бяха задържани преди близо две години по обвинявания за импорт и заличаване на рискови боклуци от чужбина в България. Бобоков бе разследван и за нерегламентирани връзки с президентския секретар по антикорупция Пламен Узунов.

Елена Попова – неприемлив политически напън

Европейският делегиран прокурор Елена Попова е забелязана в Министерския съвет в петък вечерта, когато ексклузивен брифинг дадоха Кирил Петков и Бойко Рашков

Конфликтът на ползи на Теодора Георгиева е единствено една от аргументите, които вършат доста евентуално скорошното й отзоваване от Люксембург. Другата причина е обвързвана с непозволеното оповестяване на информация от българското Министерство на вътрешните работи за висящо следствие, провеждано от един от деветте европейски делегирани прокурори, излъчени от България.

Под давлението на Георгиева е оказван неприемлив напън над представители на Европейската прокуратура у нас.

Един от тях – Елена Попова, някогашна съдийка от Специализирания углавен съд, е приела да стартира следствие против някогашния министър председател Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и ПР-та на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Това е станало, въпреки за момента да не са били открити никакви данни за корист с европейски средства, измами с Данък добавена стойност или различен тип незаконна активност, която по правилник следва да се проверява от европрокуратурата.

Оказва се, че Попова даже е провела нерегламентиран разпит на укриващия се в Дубай Васил Божков посредством връзка по скайп, в който той е разказал, че е давал подкупи на някогашните ръководещи от ГЕРБ.

Попова приела също по този начин да работи с двама, персонално показани й от вътрешния министър полицейски началници – шефът на Националната полиция Венцислав Кирчев и неговият заместител Ангел Дулев. За " специфичния екип ", който да работи по политическите поръчки на властта, призна и самият Бойко Рашков в петък вечер.

В нарушаване на Регламента за действие на Европейската прокуратура прокурор Елена Попова координира дейностите по следствието, с изключение на с полицейските началници, само че става известно даже с вътрешния министър Бойко Рашков и с премиера Кирил Петков.

На петъчния брифинг, почнал в 23.30 часа в Министерския съвет, Рашков самичък заяви, че проверяващите служители на реда, водели делото в ГДНП против Борисов, Горанов и Арнаудова, са в премиерския кабинет. Това изцяло опорочава следствието, тъй като ден по-рано на същото място Кирил Петков е дал показания пред същите проверяващи служители на реда в качеството си на очевидец.

Съдебни кореспонденти, които отразяват среднощния брифинг на министър-председателя и вътрешния министър, обаче, разпознават в Министерския съвет и досегашната съдийка от спецсъда Елена Попова, понастоящем европейски делегиран прокурор.

Присъствието на Попова в премиерския кабинет прави следствието на Европейската прокуратура незначително, тъй като явно по него е оказван неприемлив политически напън. Репортери от правосъдния сектор си спомнят, че Елена Попова е съдийката, която първа промени мярката " задържане под стража " на Елена Динева, дамата до Васил Божков, в парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева По-късно обаче апелативните спецсъдии анулираха решението и оставиха Динева още веднъж в ареста.

По признанията на самия Кирил Петков – откакто държавното управление анулира изненадващо и без претекстове съвещанието си, министър председателят, дружно с Бойко Рашков и Асен Василев, са се събрали, с цел да мислят схемата, по която Борисов да бъде арестуван.

В съучастничество с изброените към този момент български представители в Европейската прокуратурата е решено, че следствие на хората на Кьовеши против Борисов, Горанов и Арнаудова, можело да се изфабрикува на база на разбор на министъра на финансите Асен Василев.

Според разбора на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " и Дирекция " Национален фонд " при МФ са налице систематични дефицити в ръководството и контрола на средствата по еврофондове по време когато Горанов е бил финансов министър. Наред с това се разяснява и отчет на Агенцията за финансов надзор, пожелан от Специализирана прокуратура, който през 2021 година откри неналичия на над половин милиард лв. от несъбрани доходи от хазарт. Подобни претекстове обаче мъчно могат да открият причинно-следствена връзка сред обособени събития и да служат за каквото и да е наказателно гонене, безапелационни са адвокати, до които " Труд " се допита.

Въпреки това, Асен Василев, Бойко Рашков и Кирил Петков вземат решение премиера да даде показания пред проверяващи служители на реда, които без разумна връзка свързват медийните изказвания на Васил Божков, че е изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова с отчет на изпълнителна организация и дирекция, подчинени на финансовия министър.

Опасенията на Петков пред дознателите, свалили показанията му в наличието на политическия началник на Министерство на вътрешните работи, а точно министър Рашков са, че в случай че се окажат правилни изказванията изнесени от Васил Божков в медийното пространство и това води до догатката, че Владислав Горанов е взел участие в корупционни дейности, то отчета на АДФИ може да е знак, че има риск сходни дейности да са свързани с контрола в ИА " ОСЕС " и Д " НФ " при МФ.

След като изброява тези изказвания, триото – Василев, Рашков и Петков вземат решение, че, с цел да се извърши неотложен арест на Борисов, т.е. " по необходимост ", министър-председателят би трябвало да изрази своите опасения, че в случай че засегнатите лица се снабдят с информацията за тези нови събития (доклад на две държавни институции, които няма никаква класифицирана информация – бел.ред.) има риск те евентуално да повлияят на обективното следствие и да затруднят разкриването на обективната истина, посредством евентуално заличаване или укриване на движимости и документи, както и да влияят над очевидци. Заради тези страхове на безстрашния Кирил Петков Рашков праща цивилни служители на реда да арестуват някогашния министър-председател.

В реалност за това набеждаване Кирил Петков може да бъде съден от пострадалите по частно-правен път, само че е реалност, че, като длъжностно лице, той може да бъде измамен под наказателна отговорност и поради корист с власт.

Що се отнася до двете дами – магистратки, които по невъобразим за стандартите на европейските институции въвлякоха европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура в величествен политически скандал, обвързван и с лице, глобено по американския закон " Магнитски ", то най-малкото, което може да се случи на Теодора Георгиева и Елена Попова, е неотложно да бъдат отстранени от постовете им. Още повече, че за Теодора Георгиева през февруари 2021 година Комисията по цивилен свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за метода, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три страни – България, Белгия и Португалия.

Източник: Труд

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР