Двайсет и седем неправителствени организации внесоха искане до президента на

...
Двайсет и седем неправителствени организации внесоха искане до президента на
Коментари Харесай

Десетки сдружения поискаха вето на президента върху ограниченията за обжалване на екооценки

Двайсет и седем неправителствени организации внесоха искане до президента на България Румен Радев да наложи несъгласие върху промените в Закона за запазване на околната среда (ЗООС), признати предходната седмица.

С промените се отстранява втората правосъдна инстанция по делата за обжалване на одобрение на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на така наречен обекти от национално значение. Поправката беше прокарана скоросно от ГЕРБ с поддръжката на Обединените патриоти. Обжалвания сега бавят във времето капиталови планове за автомагистрали, национални и естествени паркове. Такива са да вземем за пример строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, капиталовите планове за ново строителство над Банско в Национален парк " Пирин ".

Правозащитници предизвестяват, че измененията ще отслабят правосъдния надзор върху законосъобразността на мегапроектите в региона на преноса на газ и петрол, автомагистралите, ТЕЦ-овете, нуклеарната енергетика.

В писмото до президента се напомня, че поправката е призната без да бъде извършено изискваното от закона публично разискване, и без да го прегледа правната комисия.

Според изпратеното до президента искане, с признатия закон се накърнява правото на отбрана, прогласено с член 56 от Конституцията по отношение на правото на здравословна околна среда (чл.55), и правото на жителите и юридическите лица да апелират административните актове, които ги засягат (чл.120, ал.2). В нито една страна - член на Европейския съюз, такива каузи не се преглеждат единствено от една правосъдна инстанция, е различен мотив.

" Тъкмо някои от обектите с национално значение станаха нарицателни през годините като образец за неприятно ръководство, безконтролно прахосване на обществени средства и даже корупция ", пишат неправителствените организации. " Това е известно да вземем за пример за плановете АЕЦ " Белене ", " Южен поток " и други " Освен това, с редица решения на Върховния административен съд (ВАС) при разглеждане в две правосъдни инстанции бяха анулирани административни актове, с които се утвърждава Оценка на въздействието върху околната среда на планове, застрашаващи околната среда, здравето и живота на хората.

Според Конституцията в 15-дневен период от приемането на закона президентът следва да го обнародва или да го върне на Народното събрание за ново разискване.

Писмото е подписано от стратегия " Достъп до информация ", няколко сдружения, работещи за развиването на туризма и опазването на околната среда, Националната мрежа за децата, Центъра за просвета и спор " Червената къща ", сдружението " Архитектурно завещание " към Съюза на архитектите, Българския център за нестопанско право, Форум гражданско присъединяване и други.
Пълният текст на искането
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР