Двата танкера с природен газ са за един месец. Няма

...
Двата танкера с природен газ са за един месец. Няма
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Няма гаранции, че ще имаме газ, защото няма договори

" Двата танкера с природен газ са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, тъй като няма контракти. Ще бъдем затруднени и откъм нефт. В ограниченията трябваше да има освобождение на реинвестираната облага от налог за смяна в технологиите. Мерките са нищо, само че от сърце, те не са финансово обезпечени ". Това съобщи икономистът Мика Зайкова пред NovaNews.

По думите й би трябвало деликатно да се следи заложения спомагателен дълг от 3 милиарда лв.. " Нищо не им пречи да го изхарчат и може да го създадат, тъй като парите за тази година за пенсии не са обезпечени. От инфлационните ограничения имаме нарастване от 587 милиона. Чакаме 1 милиарда от Европа по Плана за възобновяване. За пенсиите ни трябват 1,378 милиарда Ако този милиард пристигна, тъй като не сме изпълнили плановете в период, 3-те милиарда могат да бъдат изхарчени ", показа тя. И посочи, че растежът от 2,9% на Брутният вътрешен продукт е прекомерно оптимистичен, утежнява се обстановката и не се вижда промяна.

Според нея е добре да се вземе заем с ниски лихви, тъй като ще се оскъпи следващата година.

От своя страна Васил Тодоров от Българска търговско-промишлена палата акцентира, че има терзания от растежа на разноските за пенсии. " Средствата от Плана за възобновяване са написани по избрани цели и не може да се разходват където си желаеме. Няма изясненост обаче дали ще бъдат изпълнени критериите в точния момент ", разяснява той. И добави, че няма отговор какво се случва с компенсирането на цените на природния газ.

" Не сме спрели договарянията с страната. Вече има законопроект за небосвод на дълготрайни контракти за енергийни предприятия. За нас е значимо да има обезщетителен механизъм и предвидимост за природния газ ", означи Тодоров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР