Двата най-паметни момента от Световното по футбол през 1986 са

...
Двата най-паметни момента от Световното по футбол през 1986 са
Коментари Харесай

Тениската на Марадона от Божията ръка излиза на търг. Очаква се да надскочи 9 милиона лева

Двата най-паметни момента от Световното по футбол през 1986 са дело на Диего Марадона и идват от четвъртфинала на страната му против Англия. Аржентина завоюва с 2-1, а попаденията останаха вечно в историята - първото стана прочут като " Божията ръка ", а второто при което преодоля съвсем целия състав на съперника самичък, бе несъмнено за " гол на века ". 

Сега тениската, която " златното момче " носи по време на конфликта, излиза на търг и се чака да се продаде за повече от 4 милиона паунда, което се равнява на над 9 милиона лв.. 

През последните 35 години тя бе благосъстоятелност на някогашния британски национал Стив Ходж, който разменя своята с тази на Марадона след последния съдийски сигнал. 

Голът, прочут като " Божията ръка ", е измежду най-популярните, само че и най-несправедливите във футболния фолклор. Топката отскача от крайници на  Ходж, а Диего и вратарят на Англия Питър Шилтън скачат, с цел да се опитат да стигнат до нея първи. Въздушният дуел не би трябвало да бъде равносилен. Марадона е висок 166 сантиметра, а стражът има право да употребява и ръцете си - изненадващо обаче това прави аржентинецът. Протяга лявата си ръка над тялото си и в същото време прави придвижване с глава към топката, с цел да имитира удар с нея. Вратарят е трансфериран и попадението е реалност.

Тук не би трябвало да има полемики - ясно е, че голът е неточен, само че реферът не вижда нередността в действително време, а VAR системата тогава не съществува. Любопитен факт е, че страничният арбитър, който е бил най-близо до обстановката и е трябвало да отсъди нарушаването, е българинът Богдан Дочев. 

Една от камерите на терена съумява да снима ясно момента, а мексикански фотограф, упълномощен за срещата, също запечатва емблематичното попадение.



" Божията ръка " несъмнено е отличаващ се миг освен в историята на спорта, само че и в историята на 20-и век, " споделя Брам Вахтер, началник на аукционната къща, където тениската ще бъде продадена. 

" Той получава отзив оттатък света на футбола, въодушевява книги и филми. Днес Марадона е считан за един от най-великите футболисти за всички времена, а този миг е основна част от наследството му на терена. "

Една от номинациите за " Най-добър филм " на демонстрира, че даже и няколко десетилетия по-късно, обстановката продължава да се помни блестящо. " Божията ръка " на Сорентино ни придвижва към Наполи - градът, в който протичат някои от най-силните години на Диего в клубния футбол.

Очаква се да бъде конкуриран досегашният връх за най-скъпа спортна тениска, носена по време на мач - към този момент го държи екипът на Бейб Рут от американския бейзболен тим New York Yankees, който бе продаден за 5.64 милиона $ или малко повече от 10 милиона лв.. 

Търгът ще се организира онлайн сред 20 април и 4 май, като през този интервал тениската ще може да бъде забелязана в галерията на аукционната къща Sotheby`s в Лондон. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР