Дванайсет европейски държави имат програми, които предлагат гражданство срещу инвестиции.

...
Дванайсет европейски държави имат програми, които предлагат гражданство срещу инвестиции.
Коментари Харесай

Кипър, Малта, България: как престъпници си купуват европейски паспорти


Дванайсет европейски страни имат стратегии, които оферират поданство против вложения. Това отваря малката врата за голям брой злоупотреби, а Европейският съюз упорства тази процедура да спре.

Слънцето постепенно потъва в лазурните води на залива, по повърхността на басейна пробягват бисерни искри, а медиаторът гордо се хвали с усвоените близо 4 милиона евро за вилата в новото населено място Sun City ( " Слънчев град " ) на остров Кипър. Богат покупател от Обединените арабски емирства си набавил против тази сума освен пряк аспект към морето и директен изход на плажа, само че и… европейско поданство.

Паспорти против пари

Кипърски паспорт като бонус за вложения над 2 милиона евро - това е част от държавната стратегия за поощряване на задграничните вложения. Така купувачът автоматизирано става жител на Европейски Съюз и може да се засели и да върти бизнес където си желае в рамките на блока. Благодарение на този закон Кипър притегли над 8 милиарда евро външни вложения.
Редакцията предлага
Гражданството по принцип значи, че принадлежиш към една общественост, с която споделяш права и отговорности. Продажбата на паспорти против вложения обаче го принизява до най-обикновена договорка. Тази порочна процедура съществува освен в Кипър. Всеки може да стане жител на Малта против 1,5 милиона евро, а на България - даже единствено против милион. Дванайсет европейски страни имат сходни стратегии за поощряване на вложенията, а извън към този момент чакат и претендентите за участие: Черна гора също продава паспорти против вложения.

Европейският съюз обаче гледа все по-критично на тази търговия. Евродепутатът от фракцията на Зелените Свен Гиголд споделя: " Кипърският паспорт дава свободен достъп до целия вътрешен пазар на Европейски Съюз. С негова помощ притежателят може свободно и релативно елементарно да употребява европейски банки за своя бизнес. Налице е заплахата тези паспорти да вкарат в Европейски Съюз и незаконни пари. “

" Европейските полезности и паспорти не са за обмен "

Думите на Гиголд се удостоверяват от един отчет, съгласно който стратегиите за разпределяне на паспорти против вложения насърчват корупцията, прането на пари и укриването на налози, тъй като никой не ревизира изключително деликатно хората, получаващи тези паспорти. Наскоро даже председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че европейските полезности и европейските паспорти не са за обмен. Тя прикани страните членки да прекратят съответните стратегии. Но издаването на национални паспорти е само от компетенциите на националните страни. Освен това Малта и Кипър пазят стратегиите си с аргумента, че всеки претендент за европейски паспорт се подлага на деликатна инспекция. Престъпниците нямат късмет, настояват двете островни страни.

Журналистическите следствия на медии като ARD и " Ал Джазира " демонстрират обаче, че строгите правила и деликатните инспекции към този момент не се ползват. Сметната палата на Кипър отбелязва сериозно, че паспорти са получили даже претенденти, които се търсят от Интерпол или пък са включени в описите на лица, глобени от Европейски Съюз. Според Сметната палата, държавното управление в Никозия не съблюдава личните си правила, а това наподобява на корист с власт. " Ал Джазира " пък твърди, че в търговията с паспорти са забъркани кипърски политици на най-високо ниво, които явно персонално са се застъпили за хора с незаконна биография.

" Ама, несъмнено, това тук е Кипър "

В едно видео репортерите на телевизионния канал се показват за медиатори, които желаят да обезпечат чист европейски паспорт на подкупен китаец. В родината си той бил наказан за пране на пари и за рушвет. Такъв човек не следва да има достъп до кипърски паспорт. Въпреки това един кипърски търговец на паспорти споделя на репортерите, че даже може да обезпечи на китаеца напълно нова еднаквост, а отсам - и опцията необезпокоявано да пътува по целия свят. " Сериозно? Може да го извършите? " - радват се репортерите. " Ама, несъмнено, това тук е Кипър ", дава отговор с усмивка техният кипърски събеседник.

След излъчването на скандалния репортаж в Кипър избухна огромна полемика по тематиката. Двама високопоставени политици си подадоха оставката, а програмата " Паспорт против инвестиция " ще бъде закрита от 1 ноември. Европейски Съюз ревизира дали против Кипър да се започва процедура за нарушение на договорите. В други страни обаче (включително и в България) стратегиите за продажба на паспорти не престават напълно необезпокоявано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР