Дванадесет години след като беше обявена за първи път, масивната

...
Дванадесет години след като беше обявена за първи път, масивната
Коментари Харесай

Мега скъпата ракета на НАСА ще направи публичния си дебют в четвъртък

Дванадесет години откакто беше оповестена за първи път, солидната галактическа система за изстрелване (Space Launch System – SLS) на НАСА, най-сетне ще направи своя обществен дебют. Свръхтежката ракета и галактическият транспортен съд Orion ще стартират стартирането на стартовата площадка в галактическия център Кенеди във Флорида в четвъртък, 17 март 2022, дълго чакано развиване на система за изстрелване, която беляза закъснения и възходяща цена.

След стартирането в четвъртък, което се чака да отнеме 11 часа, НАСА ще организира голям брой проби, с цел да дефинира готовността за пускане, като валидиране на софтуерните системи и обслужване на бустерите. След това НАСА ще стартира „ мокра генерална подготовка “, серия от спомагателни проби преди пускане, по време на които системата ще бъде заредена с гориво.

Конгресът подреди на НАСА да създаде SLS, който да размени галактическата совалка, истинския работен кон на организацията за галактически полети, още през 2010 година SLS е умислен като транспортно средство за изпращане на хора на Луната като част от програмата Артемида, както и за по-далечни полети, евентуално даже отвън Слънчевата система.

Но от този момент планът срещна многократни забавяния и механически проблеми. Преди година офисът на основния контрольор на НАСА издаде отблъскващ отчет за разноските и договорите, свързани с програмата SLS, като откри, че „ възходящите разноски и забавяния “ са изтласкали общия бюджет за плана надалеч отвън първичния обсег.

Може да се каже, че най-големите печеливши от увеличените разноски са аерокосмическите компании, по-специално Boeing, който оглавява развиването на SLS, само че и Northrop Grumman и Aerojet, чиито контракти съставляват 71% от общото финансиране на SLS, съгласно основният контрольор.

Всичко това докара до един извънредно безценен план. В началото на март инспектор на НАСА заяви, че оперативните разноски за първите четири задачи на Artemis ще възлизат на 4,1 милиарда $ – всяка. Разходите за създаване на един SLS възлизат на 2,2 милиарда $. Асоциираният админ на НАСА за създаване на системи за изследване, Том Уитмайер, разяснява цената, казвайки пред кореспонденти, че планът е „ национална инвестиция “.

„ От моя позиция това е мощна национална инвестиция [и] интернационална ангажираност в нашата стопанска система “, сподели той.

Високата цена на SLS частично се дължи на обстоятелството, че нито един стадий на SLS не може да се употребява наново, тъй че всяка задача ще се нуждае от лична ракета. За разлика от SLS, основният изпълнителен шеф на SpaceX Илон Мъск оцени предишния месец, че супер-тежката ракета за многократна приложимост на неговата компания, Starship, ще коства по-малко от 10 милиона $ на изстрелване през идващите няколко години. SpaceX създава версия на ракетата за НАСА като част от програмата Artemis, откакто предходната година завоюва контракт за 2,9 милиарда $ за задачата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР