Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата, а

...
Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата, а
Коментари Харесай

България гони двама руски дипломати

Двама съветски дипломати са оповестени за личност нон грата, а ноти са връчени на представител на посолството на Русия в 17 часа. Това заяви на брифинг представителят на Министерство на външните работи Митко Димитров.

" Те са осъществявали нерегламентирана разследваща активност, несъвместима с дипломатическия им статут в България. Във връзка с това бе привикан посланикът у нас Елеонора Митрофанова, с цел да й бъдат връчени две ноти ", разгласи Димитров, като разясни, че Митрофанова отказала, тъй като не била в София. Вместо на нея нотите са връчени на Филип Воскресенски - посланик от посолството.

" С първата нота се уведомява съветската страна, че България афишира за личност нон грата двама дипломатически чиновници на съветското посолство у нас. Те имат 48 часа, с цел да изоставен страната ", означи представителят на Министерство на външните работи и продължи:

" А с втората нота - че Министерство на външните работи остро стачкува против изявления на посолството на Руската федерация в осведомителното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения по отношение на България и нейните съдружници. Тези послания са в цялостно несъгласие с многократното декларирани от самото посолство и неговото управление политика на почитание и съдействие с Република България ".

Димитров сподели още, че " употребяваният от посолството език е несъответстващ с дипломатическата процедура и публичните правила и съставлява недвусмислена засегнатост към Република България в качеството и на страна на акредитация ".

" Настояваме посолството неотложно да отстрани въпросните изявления и да сервира извинения по съответния ред ", акцентира представителят на Министерство на външните работи.

Малко по-рано информацията удостовери и външният министър Теодора Генчовска пред публицисти след присъединяване си в блиц надзор в парламентарната комисия по външна политика.

" В 17 часа е връчена нота на представител на посолството на Русия за оповестяване на двама съветски дипломати за личност нон грата. Дипломатите ще би трябвало да изоставен страната до 48 часа ", е декларирала Генчовска.

До момента не са известни имената на двамата съветски дипломати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР