Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ Св.

...
Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Трагедия! Пловдивска болница не може да изпише двама пациенти, защото никой не ги иска!

Двама пациенти на Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ " Св. Георги “ не престават болничния си престой няколко месеца, тъй като нямат близки и родственици, които да ги одобряват, както и няма места в разнообразни обществени институции. За единия изключителният престой след приключване на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – 2. Първият пациент е постъпила за лекуване на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има мнение от ТЕЛК от 2010 година, а от 20 септември 2018 година има и психиатрична експертиза. Ог клиниката са създали питане за настаняване в Дом за обществено подкрепяне в Карлово. До момента за неговото лекуване УМБАЛ " Свети Георги “ е изразходвала 1 196,60 лева, цената на клиничната пътека е 730 лева

Доста по-фрапираща е сумата, изразходвана за престоя на втория пациент, който е признат на 23 септември: 10 877,35 лева, като цената на клиничната пътека е 600 лева До момента лечебното заведение е подхванало всички нужни законови ограничения, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се осеществи връзка с негови близки или тези близки откажат да го одобряват. Тъй като сега са налице и двете разказани обстановки, УМБАЛ " Свети Георги “ е потърсила подпомагане от Дирекция " Социално подкрепяне “ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подобаваща институция.  

Тъй като случаи с пациенти, които няма къде да бъдат настанени, са много чести, е с член 26, алинея 3 от Наредба № 49 от 18 октомври 2010 година (за главните условия, на които би трябвало да дават отговор устройството, активността и вътрешнията ред на лечебните заведения за болнична помощо и домовете за медико-социални грижи) се регламентират дейностите на лечебните заведения: Чл. 26. (Изм. - Дъждовни води, бр. 22 от 2016 г.) (1) При изписване на пациент, чието положение постанова компаньон, същият се предава на околните му.

(2) При липса на близки, при неспособност да се реализира контакт с тях или при изразено от тях противоречие да одобряват изписваното лице лечебното заведение осведоми съответната дирекция " Социално подкрепяне " за нуждата от обезпечаване на пациента на подобаваща обществена услуга по реда на Закона за общественото подкрепяне.

(3) В случаите по алинея 2 пациентът се предава на чиновник от съответната дирекция " Социално подкрепяне " или на чиновник на съответната обществена услуга. 

През 2017 година адвокати и обществени служащи от УМБАЛ " Свети Георги “ са организирали срещи със чиновници от Дирекция " Социално подкрепяне, неколкотратно са изпращали писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и сациалната политика с искане да бъде препоръчан вариантза справяне с сходни обстановки. До този миг не е препоръчано решение на казуса откакто се оказва, че Чл. 26, алинея 3 от наредбата на процедура е неупотребим заради липса на свободни места в институциите за настанявани на тази категория пациенти. 

Заради залежаването общото здравословно положение на двамата пациенти се утежнява, тъй като Клиниката по нервни заболявания, сходно на всички други звена на УМБАЛ " Свети Георги “, предлага интензивно лекуване, само че не и следболнично възобновяване или палиативни грижи, които са предмет на осъществяване от различен тип заведения. В разследване на утежняването се постанова лекуване по други клинични пътеки, само че въпреки всичко тези пациенти не могат да останат безусловно да живеят в болничното заведение, тъй като и за самите тях това не е потребно, разясниха от клиниката. 

Болницата ще продължи да написа писма до инстутциите и да провежда срещи с техни представители с вярата, че казусът все в миналото ще се реши. Има случаи, когато пациенти, от невръстна до напреднала възраст, са оставали в разнообразни клинични звена на УМБАЛ " Свети Георги “ за доста нескончаем интервал от време.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР