Двама от трима българи са с наднормено тегло. По този

...
Двама от трима българи са с наднормено тегло. По този
Коментари Харесай

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

Двама от трима българи са с наднормено тегло. По този обезпокоителен индикатор страната ни е на водещо място в Европа и света. Данните са извънредно притеснителни, защото затлъстяването е главен рисков фактор за редица хронични болести като сърдечно-съдовите, диабет, чернодробни проблеми и други Това разясниха експерти в понеделник в навечерието на Световният ден за битка със затлъстяването 4 март.

Над 60% от българите са с наднормено тегло

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, демонстрират последните данни на Световната здравна организация (СЗО). В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с показател на телесна маса (ИТМ) еднакъв или по-голям от 25. Индексът на телесна маса е главен индикатор за установяване на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се образува от тежестта на човек в килограми, разграничено на растежа му в метри издигнат на квадрат. Когато ИТМ е по-голям от 25, се смята, че е човек е с наднормено тегло, а при показател над 30 – със затлъстяване.

58.67% е делът на хората в Европа, които са с нараснало тегло, а в Европейски Съюз – 59.35%, демонстрират още данните на СЗО. Едва в 5 страни в Европа броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България. Това са Чехия (62.3), Гърция (62.3), Израел (64.3), Малта (66.4) и Англия (63.7). По-малък от този в България е и делът на хората с нараснало тегло приблизително за света – 39%.
Страната ни изпреварва трендовете и във връзка с затлъстяването. Около 13% са хората по света с този здравословен проблем, в Европа – 23.3%, а у нас делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, демонстрират данните на СЗО.

Аналогично е ситуацията и при децата, където съгласно данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване сред 5 и 9 години доближават до 17.1%, а девойките до 10.2%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР