Двама от най-силните състезатели по планинско бягане ще атакуват поставените

...
Двама от най-силните състезатели по планинско бягане ще атакуват поставените
Коментари Харесай

Шабан Мустафа и Милка Михайлова атакуват отново рекордите си за скоростно изкачване на Черни връх

Двама от най-силните състезатели по планинско тичане ще нападат поставените от тях 11-годишни върхове за скоростно нанагорнище на Витоша в неделя. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат дистанцията от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 час и 1.54:30 часа надлежно при мъжете и дамите. Това ще стане по време на огромния състезателен празник, проведен за седма поредна година от Фондация " София - Европейска столица на спорта ", Български туристически съюз, Природен парк " Витоша " и Сдружение " Маратон ".

Точно в 9.00 часа преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на обичайното планинско тичане " Витоша Рън - от НДК до Черни връх ". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх: първи лъч: хижа Алеко - Черни връх, втори лъч: Златни мостове - Черни връх, трети лъч: село Железница - Черни връх по маршрута, по който Алеко и лекар Тантилов за първи път изкачват витошкия отличник.

Тържествата по отбелязването на 127-ата годишнина на туристическото придвижване в България стартират още на следващия ден, петък, 26 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния спектакъл " Иван Вазов ", откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще вземат участие представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет. Там към 10.30 ч. се чака финалът на най-бързите в планинското тичане НДК - Черни връх. В 11.45 часа е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. За положителното въодушевление ще се погрижи лауреатът на доста певчески състезания Александър Александров - Алекс, в програмата са планувани планинарски и национални песни и танци в осъществяване на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа " Алеко " пък ще гостува Столична библиотека със личен щанд и забавни начинания.

За отбелязване на празника Сдружение " Маратон " провежда за 16-а поредна година най-масовата конкуренция по планинско тичане от веригата Five mountains - спортното нанагорнище " Витоша Рън " от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За конкуренцията по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна позитивна денивелация до този миг са се записали над 230 участници.

Трасето е прочистено и квалифицирано за тези, които желаят да го опитат авансово, то е предизвикателство както за феновете на бягането в планината, по този начин и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа разрешава на спортисти и фенове с друга подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, на старт се чакат и миналогодишните първенци Александър Спасов и Мария Николова, която ще се стреми към третата си поредна победа в общо третото си присъединяване до момента. Очевидци са забелязали Спасов предходната седмица да тренира по трасето, а се чака Кирил Николов-Дизела също да се появи на старта в последния миг.

Като рекордьор Шабан Мустафа ще започва с номер 1. Той е в отлична форма, която му разреши да бъде измежду призьорите в няколко доста влиятелни планински супермаратона в Швейцария това лято. Времето също допуска върхове, защото прогнозите са за ясно и безшумно време в планината най-малко до късния следобяд в неделя. В името на върха за 16-ти следващ път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото съревнование през 2007 година Бойко Златанов.

Настоящият скоростен връх за нанагорнище на Витоша при мъжете от 1:36.45 часа беше подложен през 2011 година от Шабан Мустафа, а върхът при дамите от 1:54.30 е регистриран от Милка Михайлова също през 2011-а. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след надпреварата.

За четвърта поредна година най-бързите ще могат да се наблюдават онлайн посредством GPS-система по пътя им към върха, която ще се задейства в уеб страницата https://marathon.bg/vitosha-run-2022/. Там са оповестени карта на трасето, методите и периодите за поръчките, които могат да се създадат и директно преди старта. Всеки участник ще получи ваучер на стойност 15 лв. за Лефтеровата къща в Родопите с опция да комбинира с тичане и колоездене високо в планината.

Организаторите молят за приемливост, да се прави път на състезателите, които се нуждаят от поддръжка. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те наложително ще бъдат събрани от уредниците след края на надпреварата. И в тази връзка, подсещаме на всички участници в конкуренцията и всички фенове на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника - дано пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР