Двама души са пострадали по време на стрелбата в Пловдив

...
Двама души са пострадали по време на стрелбата в Пловдив
Коментари Харесай

Двама души са пострадали при стрелбата в Пловдив, започват масови проверки от оръжейните магазини

Двама души са потърпевши по време на стрелбата в Пловдив през вчерашния ден, при която беше счупено предното обзорно стъкло на рейс на градския превоз, благосъстоятелност на „ Автобусни транспорти – Пловдив “. Това стана ясно по време на брифинг на полицията и прокуратурата в Пловдив. Започват и всеобщи инспекции по оръжейните магазини в Пловдив, които ще открият дали оръжията се продават на малолетни и дали тези, които подлежат на регистрация в полицията, са докладвани. 
Прочетете още
Припомняме, че през вчерашния ден следобяд две малолетни момчета на 14 и 15 години са стреляли към 1 час от тераса на 6-тия етаж на „ Юндола “ 12. Прокурор Петър Петров дефинира стрелата като „ безредна “ по „ инцидентни цели “ .

Освен счупеното стъкло на рейс, двама души са се разминали на косъм от по-голяма покруса.

„ Има две лица потърпевши лица. Едното е момче на 14 години , като в ръката му са попаднали два от изстрелите, създадени от терасата на жилището. Другото е полицейски чиновник - жена, която не е била на работа в този миг. Сачмите при нея са прелетели директно до главата ѝ “, уточни Петров.

Пострадалото дете има две пострадвания на дясната си ръка, в региона сред лакътя и рамото. В положително здравословно положение и няма непосредствена заплаха за живота и здравето му. Предстои да бъдат назначени съответните експертизи, с цел да се обясни правната подготовка на действието.

Вече е открит и магазинът, от който са закупени оръжията, които обаче не подлежат на регистрационен надзор в полицейските ръководства, защото силата им е под 25 джаула.

„ Едното от момчетата е закупил въпросния пневматичен револвер от оръжеен магазин в наличието на татко си тази седмица. Похвалил се на другар, който отишъл и самичък в магазина и си закупил същия пневматичен револвер. Серийните номера са идентични – продадени са един след различен. Стрелбата на двамата е била безредна и траяла към час. Около 50 метра е дистанцията, от което двамата причинители са стреляли по случайни цели. Попадайки в око да вземем за пример от това дистанции, сачмите, които са железни биха могли да доведат до цялостна загуба на зрение. Много е значимо, да заявим нашата твърда и безапелационна решителност във връзка с контрола на продажбата на такива оръжия “, изясни прокурор Петров и добави, че цената на оръжието е от порядъка на 100-200 лв..

Първото оръжие е закупено в наличието на бащата на единия от причинители и по този начин законът е спазен, само че второто е продаден на малолетно лице. Спрямо магазина ще се вземат съответни ограничения и ще се понесе съответната административна отговорност.

„ Фактът, че през вчерашния ден е можело да стане голяма покруса, сами може да го изведете от думите ни. Един час да се стреля безсистемно по коли и хора и със съдействието на родители да се закупят оръжия е неприемливо. Единствено шансът е спомогнал през днешния ден да не приказваме за една огромна човешка покруса “, уточни Петров.

Обръщение към родителите направи и шефът на ОД на МВР-Пловдив Васил Костадинов.

„ Призовавам родители, които би следвало да откриват непрекъснат контрол над децата си. Юношеската възраст допуска избран тип предпочитание, само че не следва родителите да задоволят този тип неразумни и голословни предпочитание и под такава форма, че да се дава опция за осъществяване на действия от публичен темперамент “, уточни Костадинов.

Децата са арестувани за период от 24 часа , следва да се реши на кой и какви обвинявания да бъдат повдигнати. Извършителите не са известни на полицията, не са осъждани. Учат в две разнообразни учебни заведения на територията на града.

Ще се реши дали бащата на младежа, на чието име е закупено едното оръжие, ще бъде притеглен към наказателна отговорност.

Към момента производството се води по чк. 216 от Наказателен кодекс – за увреждане на непознато имущество, само че ще се реши дали ще бъдат повдигнати обвинявания и за други действие, обясниха още от държавното обвиняване. уточняват и ще се преценяват и други действие.

За употребяваните оръжия

Този тип пневматични револвери попадат отвън категорията на неогнестрелни оръжия, които подлежат на регистрационен режим в РПУ-тата по местоживеене на притежателите. Съгласни закона на такава регистрация подлежат единствено неогнестрелни със мощ над 24 джаула.

„ Въпросните револвери не попадат в тази категория и не подлежат на регистрационен режим, което обаче не изключва опцията, и както в тази ситуация сме очевидци, подобен вид оръжия да послужат за осъществяване на действия с висока социална заплаха, при което може да се доближи до човешка покруса “, показаха от прокуратурата.

Проверки в оръжейни магазини

Във всички оръжейни магазини в Пловдив ще бъде осъществена инспекция на продадените подобен вид оръжия. Ще се свери дали тези с над 24 джаула са вписани в районните ръководства, а дали тези под 24 джаула са продавани на лица над 18-годишна възраст.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР