Двама българи ще участват в експертната група на високо ниво

...
Двама българи ще участват в експертната група на високо ниво
Коментари Харесай

Двама българи влизат в експертната група за борба с фалшивите новини

Двама българи ще вземат участие в експертната група на високо равнище към Европейската комисия, която би трябвало до пролетта да изготви тактика за оправянето с феномена " подправени вести ". Българският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел показа през днешния ден ръководителя на групата - холандския професор по авторско и медийно право от университета в Утрехт Маделин де Кок Бюнинг.


Вени Марковски от българското " Интернет общество " и Димитър Димитров от Уикимедия са двамата българи, които вземат участие в експертната група към Еврокомисията, която ще би трябвало да дефинира понятието " подправени вести " и да показа решения за оправянето с него. Над 300 специалисти, преподаватели и публицисти от цяла Европа са декларирали предпочитание да вземат участие в работата на групата, от тях селектирани са били 40.
Мария Габриел - европейски комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество: Това беше главната ни цел - да осигурим експертиза, географски баланс, представителност и в последна сметка многообразие. Но желая да кажа и нещо доста значимо - разгадавам и на тези, чийто кандидатури не бяха селекционирани. Искам да продължим да работим с тях, ще бъдат проведени още доста полемики и конференции. Разчитам на това гласът на всеки, които има предпочитание да показа с нас концепциите си, да ни даде образец за добра процедура, да го направи.
Според Габриел феноменът " подправени вести " би трябвало да се прегледа в дълбочина, тъй като той не познава граници и има мощни последици в политически, обществен и стопански проект. Холандката Маделин де Кок Бюнинг даде обещание всички от групата " да работят като луди ", с цел да могат бързо да показват тактика за оправянето с подправените вести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР