Двадесет организации обединени в група Бетономорие ще излязат 20 юни

...
Двадесет организации обединени в група Бетономорие ще излязат 20 юни
Коментари Харесай

Групата `Бетономорие` с протестен лагер пред президентството, иска вето заради къмпингуването

Двадесет организации обединени в група " Бетономорие " ще излязат 20 юни на протестен лагер за несъгласие пред президентството. Събитието се поддържа от предприемчив комитет кемпер-общество, оповестиха основателите.
 Депутатите дефинитивно одобриха регулации за свободното къмпингуване  Първият митинг против възбраната за къмпингуване събра стотина пред Народното събрание (снимки)
Днес гражданската група внася при президента своите претенции във връзка с Закона и Черноморието. Те са за прекъсване на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и отбрана на конституционните цивилен права. Заедно с тях организациите обосновават настояването си за несъгласие със следните проблеми на гласувания законопроект и упорстват за среща с президента.

• Законопроектът нарушава конституционните отговорности на страната да обезпечи поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма повърхност - зараждащите се дюни, които неразбираемо са изключени от регламента;

• Законопроектът лимитира правото на жителите на свободно напредване, като на процедура не разрешава палатките, кемперите и караваните на личното им българско черноморско крайбрежие;

• Законопроектът лимитира правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да ръководят земите, горите или урбанизираните си парцели, единствено след нова неразбираема категоризация;

• Законопроектът нарушава главния парламентарен принцип на правовата страна, създавайки условия централните и локални управляващи, по свое убеждение и без ясни правила, да санкционират туристи и притежатели.

• Законопроектът на процедура не основава устойчива регулация против увреждането и замърсяването, а по неприемлив класов принцип, авансово уличава къмпинг–културата като единствен извършител на законността по Черноморието.

В известието се добавя, че от Асоциация на парковете в България внасят обосновано мнение за несъгласие върху член 24 в и член 30 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, като в задълбочена обосновка визира конституционното обвързване и отговорност на страната да обезпечава такова законодателство, което да подсигурява реализирането на правата по член 15 и 55 от Конституцията, а грижата за околната среда е наложителна на всички равнища на правна регулация и споделя, че противното не подхожда на разбирането за правовия темперамент на страната. (Решение № 12 ОТ 28 ноември 2013 Г. по КД № 9 ОТ 2013г.).

Становището акцентира и член 55 от Конституцията, с който се подсигурява главното право на жителите на здравословна и удобна околна среда, в сходство с откритите стандарти и нормативи, както и задължението им да опазват околната среда. Обосновката на настояването за несъгласие се опира и на постановеното, според Червена книга на България, том. 3 издание на Българска академия на науките от 2015 година и посочените негативно настоящи фактори за четирите типа дюни: „ Интензивно развиване на туризма и урбанизацията, замърсяване на плажната линия и дюните… ”. Като нужни ограничения за възобновяване и запазване, Червената книга показва: Прекратяване на застрояването, урбанизацията и деградацията на непокътнатите дюни и плажове по Черноморието, ограничение на туристическия напън, ръководство на предпазените зони, се споделя в мнението.

В прорез с конституционният принцип на правовата страна, мнението акцентира, че в ЗУЧК съществува само определение на пясъчни дюни, а не другите типове дюни. Липсата на изясненост, къде жителите и юридическите лица ще бъдат глобявани и глобени и къде не, прави текста на член 30 неразбираем и неакуратен, оставяйки необятно поле за разнообразни и спорни тълкувания и използване, което опонира на наредбата на чл.4 ал.1 на Конституцията.

По отношение на член 24 от Асоциацията на парковете смята, че законодателят, ограничавайки средствата за напредване в обсега на черноморското крайбрежие, като изключва кемперите и караваните, нарушава правилото за свободно напредване на територията на страната залегнал в член 45 ал.1 на Конституцията на Р. България. Това право може да се ограничи единствено на учредения за отбрана на националната сигурност, националното здраве и правата и свободите на други жители.

Със възбраната на слагането на палатки и шатри на всички места отвън тези, избрани по реда на член 10а, от които категорично са изключени категоризираните къмпинги, законодателят на практика е забранил тяхното потребление и по този метод е нарушил наредбите на чл.17 на Конституцията, защитаващ правото на частната благосъстоятелност и член 19 ал.3, задължаващи закона да закриля вложенията и стопанската активност на жителите.

В обществените мрежи и на страницата на събитието на Бетономорие се регистрира остро възмущение от основания непоколебим правилник за хората, които обичат къмпинг - културата и които не нараняват или замърсяват околната среда, а в това време пред очите ни хотели с огромна повърхност, се разполагат непосредствено върху дюни и директно до вълните. Гражданите желаят регламентирана опция за цивилен сигнали и обезпечени остри наказания против увреждащите средата, а не против една единствена група фенове на туризма покрай природата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР