Двадесет и двама са регистрираните п кандидат-кметове в София, като

...
Двадесет и двама са регистрираните п кандидат-кметове в София, като
Коментари Харесай

Изборите в София и ролята на кмета – учебна кола или поредният политически експеримент

Двадесет и двама са записаните п кандидат-кметове в София, като от тях единствено проф. Вили Лилков и Карлос Контрера имат опит в политическия живот на града, освен това проф. Вили Лилков се е отказал от дейна политическа активност през 2017 година Сочените от разнообразни анализатори като любимци на процедура вършат своите първи стъпки на политическата сцена.

Васил Терзиев беше първият публично разгласен претендент от локалната коалиция на ППДБ, Спаси София и други обединения, със поръчка по неговите лични думи да завоюва изборите още на първи тур. Васил Терзиев е прочут измежду IT и бизнес средите като сполучлив бизнесмен, осъществил дружно със съдружниците си може би най-голямата договорка за продажба на българска компания. Въпреки мощната поръчка за победа, акцията му досега не протича безпрепятствено. Васил Терзиев разполагаше с повече време от противниците си да показа концепциите си за ръководството на София, само че даже и към днешна дата визията му за развиване на града остава мъглява. Причината е, че при съвсем всичките си изяви той като че ли приказва на IT конгрес, което е изцяло обяснимо поради опита му, само че в IT форумите има повече конкретика. Общите изречения и прост изказ не формулират ясно обръщение към гласоподавателите и измерими цели.

Проблем за Васил Терзиев съставлява и позиционирането му ляво-дясно. С кариера в света на бизнеса и повдигнат от десни партии, на моменти той отстоява крайни неолиберални хрумвания като поддръжката за гей парадите, желае смяна на имената на улици, разглобяване на монументи от комунистическото минало, само че в същото време приказва за изтриване на обществените неравенства сред другите квартали на София, за отбрана правата на работещите (на среща с КНСБ) и по какъв начин няма втора употреба хора – ясно изразени леви послания, които целят да привлекат по-широк електорат. Това обаче може да го лиши от част от достоверно десните гласоподаватели в София, които така и така не са доста склонни да преглътнат Държавна сигурност историята на фамилията му и не останаха задоволени от обясненията му по тематиката, а даже знаково лице в десните среди като Иван Костов откри „ другарски огън “. Като се има поради че в акцията има и други участници, позиционирани вдясно, това сигурно ще разпилее вота. Към момента е несъмнено, че Васил Терзиев няма да завоюва още на първи тур, няма да събере и гласовете на всички, подкрепили на последните парламентарни избори обединенията, които го издигнаха – от една страна гласоподавателите на Демократична България са с спорни отзиви за кандидатурата му, от друга Политическа партия имат трайна ерозия в поддръжката, а има и други претенденти в борбата за София, които да привлекат разколебаните.
Антон Хекимян, повдигнат от ГЕРБ, има много подобен профил с Васил Терзиев в ролята си на кандидат-кмет. Изявен е в своята област, одобрен експерт, само че няма никакъв политически опит. И също има провокации в позиционирането си – от една страна е претендент на ГЕРБ, само че от друга се дистанцира от ръководството на столицата до този миг в лицето на Йорданка Фандъкова. Хем е партиен претендент, хем се държи като самостоятелен. Кандидатурата му беше оповестена безусловно в последния миг и измежду гласоподавателите остана усещането, че е еднолично решение на Бойко Борисов без да бъде зачетено мнението на локалните структури. Доста необичайно наподобява и житейският избор на самия Хекимян в границите на седмица да реши, че се отхвърля от доста сполучливата си кариера на публицист и да се гмурне в кметската конкуренция като претендент на партия, която неведнъж е подлагал на критика. При това е ясно, че оттук насетне за него няма да има път обратно към досегашната му специалност. Донякъде изборът му от страна на ГЕРБ наподобява като верен ход в желанието да привлекат нови гласоподаватели – Антон Хекимян е различим, харесван и има опит в говоренето пред камера и аудитория. Съмнително е обаче дали твърдите гласоподаватели на ГЕРБ в столицата ще го припознаят просто ей по този начин за един от тях. Съществува възможност част от тях да отклонят вота си в друга посока – към десния Вили Лилков или към претендент като Карлос Контрера, който е прочут с работата си като общински консултант и има много ясна визия за развиването на града.

Ваня Григорова, издигната от Българска социалистическа партия, се цели в напълно друга група гласоподаватели, по отношение на останалите претенденти. Доскорошната синдикалистка сама се разказва като представител на служащите, а не толкоз социалистка. Посланията й са ориентирани напълно към гласоподавателите с леви убеждения, като задачата й, по нейни лични думи, е да притегли изпадналите в незаинтересованост – т.е. групата на негласуващите. Проблемът й е, че тя също сходно на Васил Терзиев и Антон Хекимян няма никакъв опит в ръководството на София, демонстрира малко знания за проблемите на града и още по-малко хрумвания за решаването им. Безспорно е, че има капацитет в акцията, поради че е единственият претендент, позициониран вляво и посланията й са доста разнообразни по отношение на останалите, само че е комплицирано за прогнозиране до каква степен ще успее да активизира гласоподаватели, които е мъчно да бъдат уверени въобще да стигнат до урните.

При оповестяване на кандидатурата на проф. Вили Лилков, той беше показан като същинският, достоверен десен претендент, въплъщение на синята концепция от първите години на демокрацията. Той е прочут на десните гласоподаватели в София, има политически опит и може да се каже, че познава града – бил е общински консултант през интервала 1999-2014. Проф. Вили Лилков сигурно ще притегли част от десния избор, като главен отрицателен резултат това ще окаже върху резултатите на Васил Терзиев. От друга страна кандидатурата на Вили Лилков не си слага задачата да търси поддръжка отвън десните гласоподаватели, а и мъчно ще го реализира – по тази причина и наподобява малко евентуално, само че не и напълно невероятно да стигне до балотаж.

Интересен претендент, който има своя капацитет, е актуалният общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера. През последните четири години той е един от най-активните общински съветници и един от дребното съветници, които столичани въобще разпознават. Има дълготраен политически опит и добре познава града, като има ясна визия за това по какъв начин би трябвало да се развива София през идващите години. Отново е повдигнат от Вътрешна македонска революционна организация, представляващи достоверните патриоти в София, само че е забавно какъв чисто мажоритарен избор ще притегли от гласоподавателите на други обединения – тези, които не припознаят претендента на ГЕРБ или някой от десните претенденти в конкуренцията.
Кандидатът на русофилската партия „ Възраждане “ Деян Николов беше показан с упоритостта да стигне до балотаж, само че за момента наличието му в акцията е много неубедително на фона на други, по-силни претенденти. Не му оказва помощ и че не е прочут измежду софийските гласоподаватели, а и самият той сякаш не познава София и от време на време решенията, които предлага звучат екзотично, като да реши проблемите на превоза на София благодарение на изкуствен интелект, с цел да се спестят пари от инфраструктурни планове.

разбор на Николай Николов, „ Барометър България “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР