Два урагана удариха САЩ за две седмици, подкопавайки икономическия растеж

...
Два урагана удариха САЩ за две седмици, подкопавайки икономическия растеж
Коментари Харесай

Фед задържа повишаването на лихвите заради Ирма и Харви

Два урагана удариха Съединени американски щати за две седмици, подкопавайки икономическия напредък и засилвайки подозренията, че тази година ще има трето покачване на главната рента в страната, показва Франс прес.

Очаква се Федералният запас на Съединени американски щати да остави без смяна лихвите си след започващото през днешния ден двудневно съвещание, само че икономистите не са единомислещи дали последствията от ураганите Харви и Ирма ще основат задоволително неустановеност, с цел да бъде отсрочено идващото стягане на паричната политика.

След като инфлацията най-сетне регистрира доста покачване през август, пазарите видяха засилена възможност от повишение през декември на главната рента, която в този момент е в границите 1-1,25 %.

Старши икономистът Сатям Пандай от Standard & Poor`s - S&P уточни пред Франс прес, че това еднократно покачване на показателя на потребителските цени не би трябвало да хвърля сянка върху действителността в по-голям мащаб.

Не чакаме покачване на лихвата през септември или декември, уточни той, допълвайки, че главната наклонност при инфлацията към момента е под целевите 2 %.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 0,4 % предишния месец, а за последните 12 месеца индикаторът е на ниво 1,9 %.

По тази причина упованията на пазара за покачване на лихвата през декември се ускориха, като фючърсните пазари сочеха в петък 54 % възможност за повдигане на ставката по отношение на 31 % миналата седмица.

Същевременно се чака Фед тази седмица да разгласи началото на проект за понижаване на капиталовите си активи, които са на стойност трилиони долари. Те бяха насъбрани в поддръжка на стопанската система след рецесията 2008 година.

Макар УФР да разгласи, че процесът ще бъде доста еволюционен, с цел да се избегне разтърсване на финансовите пазари, това ще изиграе роля на едва стягане на паричната политика сходно на повдигането на лихвата.

Двата урагана Ирма и Харви могат да лишават от растежа на Съединени американски щати 0,5 % за третото тримесечие, защото е нарушена активността на фирмите, енергийните цени са се повишили, а наемането е отслабнало.

Икономисти и представители на Фед показват, че стихиите няма да обиден главната наклонност на напредък, която е постоянна на ниво към 2 % през последните години, като интензивността би трябвало да се възвърне по-късно през годината поради възстановителните работи.

Наред с изказването за решенията от съвещанието, членовете на Фед ще разгласяват прогнозите си за стопанската система и посоката на лихвите, което може да даде по-ясна визия за настроението на централната банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР