Два срива в Брюксел – единият, предизвикан от опита на

...
Два срива в Брюксел – единият, предизвикан от опита на
Коментари Харесай

Ядрена автомобилна катастрофа, спорове между Берлин и Париж

Два срутва в Брюксел – единият, провокиран от опита на Германия в последната минута да промени проекта на Европейски Съюз за възбрана на моторите с вътрешно горене, а другият от опитите на Франция да вкара нуклеарната сила в ново законодателство за чиста сила – отклоняват вниманието от задачата на Европейски Съюз да ръководи курс към чисто нула посредством тактика за чисти технологии, която, както се надява Брюксел, може да резервира конкурентоспособността на Европа в световната конкуренция със Съединени американски щати и Китай.

На срещата на върха на Европейския съвет предходната седмица неприятното държание на огромните зверове явно стартира да лази по нервите на хората.

На срещата на водачите латвийският министър председател Кришянис Каринш разкритикува решението на Германия да блокира общоевропейското съглашение за възбраната на моторите с вътрешно горене като „ озадачаващо “. За мотора с вътрешно горене в последна сметка беше контрактувана договорка. Но вредата беше нанесена.

„ Това е в действителност, в действителност досадно за всички “, сподели министър от страна от Европейски Съюз, който не пожела да се разкрие, с цел да приказва искрено за скандалния дипломатически въпрос.

„ Вечните “ борби на Франция за нуклеарни оръжия, сподели министърът, „ са голям проблем “, който също „ задържа други решения “. Що се отнася до германците и техните коли, " да бягаш от договорка, която към този момент е подписана за нещо толкоз значимо - просто не е доста потребно. "

„ Мисля, че доста страни клатят глави и в действителност не могат да повярват какво се случва.

Каринш обществено изрази угриженост, повдигната от доста дипломати уединено: Ако Германия счита, че може да държи основна зелена самодейност на Европейски Съюз като пленник по въпрос от народен интерес, за какво друга страна не би го направила?

Това е „ сложен знак за бъдещето “,добави той. „ Ако една страна членка може да го направи, какво ще спре идната? Това не е посока, в която би трябвало да вървим. Цялата архитектура на взимане на решения ще се разпадне, в случай че всички създадем това. "

Разбира се, не всяка страна има въздействието на Германия или би могла да задържи вземането на решения в Европейски Съюз за откуп по същия метод - само че забележката на Кариньш отразява възприятието за неправда, изпитвано от някои по-малки страни. И това има корозивен резултат върху единството на Европейски Съюз.

Когато Франция или Германия не са съгласни по нещо, това не прави невероятно да се направи в Европейски Съюз — само че прави живота доста по-труден.

Забавянето и нерешителността на Европейски Съюз по основни въпроси за енергийния преход - било то мотори с вътрешно горене или популярност на нуклеарната сила - е неприятна вест за очакванията на европейските промишлености да привлекат вложения в зелени технологии, които Европа се надява да я трансфорат в първия континент, който ще удари чиста нула.

„ Залогът е сигурността на вложенията в Европа “, акцентира Георг Захман, старши помощник в основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel. „ Ако тези продължителни борби една седмица вървят в една посока, а идната седмица в друга... това не е добра вест за вложения в декарбонизацията в Европа. “

„ Би било добре да намерим метод да живеем и да оставим да живеем “, сподели той, като разреши на „ държавите-членки малко независимост на деяние по пътя към декарбонизация “.

По нуклеарния въпрос Франция и Германия от дълго време са полярни противоположности.

Франция получава по-голямата част от електричеството си от нуклеарна енергетика и счита технологията за решаваща за постигане на чисто нула. Германия, в противен случай, последователно стопира последния от своите реактори - кулминационната точка на нейното историческо опълчване на нуклеарната сила, което е въпрос на религия по-специално за Зелените в ръководещата коалиция в Берлин.

Този ерес сред двете най-големи сили в Европейски Съюз рядко е водил до солидни спорове в предишното, защото енергийният микс на всяка страна е народен проблем. Но защото Европейски Съюз в този момент изготвя широкообхватна индустриална тактика — в това число избор на технологии, които могат да се възползват най-вече от държавна поддръжка и по-разхлабени регулации, дружно с това кои енергийни източници би трябвало да се употребяват за произвеждане на чист водороден газ — френско-германското противоречие заплашва да спъне напредъка по разнообразни закони.

Въпросът евентуално ще избухне още веднъж, когато енергийните министри на Европейски Съюз се срещнат във вторник, като на дневен ред ще бъдат пазарите на водороден газ.

„ Сега имаме, в съвсем всяко досие, културна война по отношение на въвеждането или анулацията на нуклеарна сила “, сподели Захман.

Франция има възходящ брой страни в своя проядрен лагер, свиквайки " нуклеарен съюз " от 11 държави-членки.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР