Два робота, конструирани от учените от БАН, могат да помагат

...
Два робота, конструирани от учените от БАН, могат да помагат
Коментари Харесай

Роботи на БАН помагат на хора с увреждания и деца с аутизъм


Два робота, конструирани от учените от Българска академия на науките, могат да оказват помощ на хора с увреждания и да учат деца с аутизъм. " AnRI1 " и " AnRI2 " имат още доста гении. Те имат детайли на изкуствен интелект и даже могат да повикат помощ, в случай че животът ви е заплашен.

Роботът AnRI1 (идва от абревиатурата на anthropomorphic robot with intelligence) дава отговор на телефонни позвънявания, изважда храни и питиета от хладилника, включва и изключва аудио- и видеосистеми, в избран час дава медикаментите на заболели и инвалиди. В робота има доста датчици, антропоморфен манипулатор с висока акуратност, камера.

Роботът AnRI2 пък е предопределен да бъде преподавател на деца с увреждания като аутисти да вземем за пример. Те одобряват робота като нещо близо до тях, преодолява се бариерата, която биха имали с човек, и децата по-лесно възприемат информацията. Този робот може да репродуцира както съответни уроци, по този начин и да прави физиономии посредством емотикони.

Роботите се движат по безвредна траектория.

“Институтът по роботика към Българска академия на науките създава серия от сервизни роботи като хардуер и програмен продукт, от максимален до минимален размер. Те са предопределени да обслужват хора в неравностойно състояние. Започнахме с роботи, които пробно приложихме при обслужване на хора в инвалидни колички, които не могат да провеждат средата, в която живеят”, описа проф. Роман Захариев.

Малките роботи пък са с висока просветеност, само че наподобяват играчки, с които децата са привикнали. “Училището на бъдещето е адаптивно към всеки възпитаник със характерните му особености. Развитието на децата не е права, а комплицирана крива, в която има както върхове, по този начин и спадове”, сподели проф. Захариев.



Институтът работи с дневния център “Св. Неделя” в Сандански, където се обслужват младежи и деца, които имат компликации в развиването. Работи и с център в Кавала, Гърция, който също се занимава с такива деца в границите на огромния план CybSPEED, финансиран от Европейска комисия по стратегия “Мария Кюри”. Той се назовава “Киберфизични системи, предопределени за педагогическа рехабилитация на хора с увреждания”. Стойността му е 1,3 млн. евро. В него вземат участие също 5 университета в Европа и 3 отвън Стария континет - в Япония, Мароко и Чили.

Прототипите непрестанно се развиват, използваме детайли на изкуствен интелект, с цел да може да се работи в режим на действително време, изясни проф. Захариев.

Той добави, че в института по роботика към Българска академия на науките заобикалят антропоидния тип на роботите, тъй като постоянно те плашат, даже ужасяват хората.

Хуманоидните роботи Роби и Роберта са френско произвеждане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР