Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения

...
Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения
Коментари Харесай

ВАС отмени решенията на Борислав Сандов, с които се спираше строежа на“Струма“

Два разнообразни правосъдни състава на Върховния административен съд анулираха решения на министъра на екологията, с които са спрени процедури за осъществяване на оценки за съгласуемост във връзка със градежа на автомагистрала „ Струма “.
Прочетете още
На 1 август тогавашният министър на екологията в оставка Борислав Сандов анулира всички предходни процедури по Оценка за влияние върху околната среда(ОВОС), които даваха опция в обозримо бъдеще да бъде довършена Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле,.

По обяснението на Сандов тогава това се налагало, тъй като Европейската комисия (ЕК) чака да се създадат нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и нова Оценка за съгласуемост с екологичната мрежа „ Натура 2000 “ на целия сектор.

На 17 август обаче двете решения на министъра бяха оспорени в съда, който пък в този момент ги анулира.

Ето и цялото известие от съда:

Едното анулирано решение е от 1 август 2022 година С него е прекъсната почналата по реда на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазени зони (Наредбата за ОС) процедура за капиталово желание с 11 ноември 2021 година

„ Изпълнение на част от ограниченията за намаляване на въздействията на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година посредством създаване и модифициране на оградни и дефрагментационни уреди по път 1-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на Автомагистрала Струма Лот 3.2.) и повишение на сигурността в сектора ”, с възложител Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ).

Второто анулирано от висшите магистрати решение е 1 август 2022 година С него е прекъсната процедура за координиране на задание за план за изменение на Подробен устройствен план – Политическа партия за ЛОТ 3, ЛОТ 3.1 от км 359+068=км 359+483,52 от ЛОТ 2 до км 376+000 и център за ръководство с краткотрайна връзка с път 1-1 в землището на гр. Симитли, с. Крупник и с. Полето, община Симитли, в сектора от км 373+100 до км 376+000 - дясно платно и ПУП-ПП за обект: “АМ Струма4` ЛОТ 3, ЛОТ 3.1. за сектор от км 373+100 до км 376+000 - ляво платно “.
Прекратявайки процедурата по осъществяване на оценка за съгласуемост заради установена липса на разбор на плануваните смекчаващи ограничения по отношение на характерните природозащитни цели, министърът е работил в прорез с правилото на предвидимост, който допуска поредност и непротиворечивост.

Вместо да пристъпи към преустановяване на процедурата, министърът е следвало категорично да укаже на вносителя на капиталовото предложение, че следва да изготви разбора си въз основа на характерните природозащитни цели, препоръчани на 16 август 2022 година за публично разискване, и едвам след несъблюдение на указаното, да пристъпи към преустановяване на процедурата.
Общите, предпочитани, характерни и подробни природозащитни цели на предпазените зони са били поместени на портала за публични разисквания на Министерство на околната среда и водите със период за публично разискване до 16 август 2022 година

Следователно към датата на издаване на двете процесни решения на министъра - 1 август 2022 година, към момента не са били налице утвърдени, влезнали в действие характерни природозащитни цели на двете предпазени зони, въз основа на които Агенция „ Пътна инфраструктура “ да има справедлива опция за предприемане на съответните нужни дейности по правене на разбор.

Министърът е показал като съображение за преустановяване на процедурата и мнения на Европейската комисия от 15 октомври 2019 година върху апликационната форма на лот 3.2. на Автомагистрала Струма, в които се показват нарушавания на Директива 92/43/ИО в решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017, с което е утвърдено трасе на Автомагистрала Струма в лот 3.2. Визираните от административния орган най-общо като „ редица нарушавания ” са лишени от конкретика и още веднъж не дават изясненост по какъв начин тези „ редица нарушавания ” обосновават недопустимостта на препоръчаното от жалбоподателя АПИ ИП.

Върховните магистрати връщат преписките по двете каузи на министъра на околната среда и водите за продължение на процедурите по оценка на съвместимостта, съгласно напътствията на съда.
Определенията могат да се апелират пред петчленни сформира на Върховния административен съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР