Два протеста се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет.

...
Два протеста се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет.
Коментари Харесай

ВСС под обсада, протести за избора на главен прокурор

Два митинга се събраха пред постройката на Висшия правосъден съвет. Единият е срещу номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за основен прокурор, а другият против предприемача Иво Прокопиев и за оставката на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.

Двата митинга се организират, до момента в който Пленумът на Висш съдебен съвет разисква избора на нов основен прокурор. Днес е предпоследната опция за втора номинация за идващ обвинител номер едно. Последната е в понеделник, на 29 юли. Заседанието обаче стартира през днешния ден без номиниране на ново име и по този начин единствен претендент към този момент остава Иван Гешев.

Двата митинга влязоха в словесни нападки и се стигна до обсада на трамвайната линия. Районът се охранява от полиция.

Пред протестиращите някогашния правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев. Според основателите на митинга от " Демократична България " Гешев не би трябвало да бъде наследникът на Сотир Цацаров, тъй като " затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения и е в прорез с публичния интерес ". От политическото обединяване са уверени, че в случай че бъде определен Иван Гешев, няма да се случи по този начин мечтаната промяна в Прокуратурата.

От партията приканиха министъра на правораздаването Данаил Кирилов да издигне друга кандидатура, с цел да има съревнование за поста.

Контрапротестът пък желае оставката на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и поддържа кандидатурата на Гешев за обвинител №1. Те издигнаха лозунги с надписи " Оставка на Лозан Панов, прислужник на олигархията ". Дир.бг

 Снимка: " Булфото "

 Снимка: Българска телеграфна агенция

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР