Два пъти повече биопродукти ще се доставят в училищата и

...
Два пъти повече биопродукти ще се доставят в училищата и
Коментари Харесай

Два пъти повече биопродукти по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Два пъти повече биопродукти ще се доставят в учебните заведения и детските градини по стратегиите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ излиза наяве от промени в разпоредба, препоръчани за публично разискване. Целта е гарантиране на здравословно хранене на децата и образуване на положителни хранителни привички при подрастващите. 

Над 3300 учебни заведения и детски градини или почти 450 000 деца получават доставки по двете учебни схеми.

Над 300 са доставчиците на плодове, зеленчуци, мляко и млечни артикули.

Биопроизводителите от дълго време упорстват тяхната продукция да откри по-широко място в учебните стратегии за здравословно хранене.

Само че досега от 50 доставки за образователната година едвам сред 4 и 6 са биопродукти. Предложението в проектонаредбата е делът на биопродуктите да се усили на 10-12.

Предвижда се и делът на плодовете, създадени от аграрни стопани, регистрирани по разпоредба 3, да бъде повишен от 50 на 70 на 100 по отношение на общия брой доставки на плодове и зеленчуци за една образователна година.

Схемите се финансират с пари от Европейски Съюз, общият бюджет възлиза на 220 млн. евро за образователна година, като в България годишното финансиране в почти 13 млн. лв.. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР