Два млади кондора - Пумалин и Ликисе, които са спасени

...
Два млади кондора - Пумалин и Ликисе, които са спасени
Коментари Харесай

Два спасени млади кондора бяха пуснати на свобода в Чили

Два млади кондора - Пумалин и Ликисе, които са избавени и излекувани, бяха пуснати на независимост в националния парк " Патагония ", заяви Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Двегодишните птици са извадени от клетка и сложени на ръба на канара над котловина. Те незабавно са разперили крилата си и са полетели, откакто са останали с хората 14 месеца.

" Завръщането към свободния живот е голямо предизвикателство ", сподели Кристиан Сауседо, шеф на програмата за дивата фауна към фондацията " Rewilding Chile " (Да създадем Чили още веднъж дива), основана със средства на починалия американски  човеколюбец Дъглас Томкинс. Той купува и подарява през 1990 година 800 кв. км земи в Чили и Аржентина, с цел да бъде продължено делото му за запазване на типовете.

Двете птици към този момент " би трябвало да научат разпоредбите в общността на кондорите " и да се хранят с мърша. В крилата им са вградени чипове, с които ще бъдат проследявани.

Пумалин е избавен след стихия. Той не можел да лети и бил с признаци на измръзване. Ликисе е открита след несполучлив първи опит да бъде върната в природата и е избавена още веднъж.

Южноамериканските кондори са уязвим тип. Основните им местообитания са в Чили, Аржентина и Перу, само че се срещат също в Боливия, Еквадор, Колумбия и Венецуела. Най-голяма опасност за тях са отровите, употребявани от фермерите против дивите пуми и кучета, които атакуват добитъка им. Намаляват също поради лова, неналичието на храна, неприятното ръководство на отпадъците.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР