Два дни в седмицата Стефан, Галин и Любомир ходят на

...
Два дни в седмицата Стефан, Галин и Любомир ходят на
Коментари Харесай

Учене чрез работа и други решения за професионалното образование

Два дни в седмицата Стефан, Галин и Любомир вървят на учебно заведение, три - на работа. Тримата са възпитаници в 11 и 12 клас в професионална гимназия " Иван Хаджиенов " в Казанлък, която е първото учебно заведение с така наречен дуално образование - учене посредством работа, по Българо-швейцарския план " Домино ". Техният образователен развой включва работа против възнаграждение от 300-400 лв. месечно в завода на " М+С Хидравлик " АД в Казанлък - производител на хидравлични мотори и кормилни ръководства.

" Първо се учихме да разпознаваме чертежи, след това да мерим. Работим с разнообразни цифровопрограмни машини - стругови, шплицоващи, пробивни ", описват учениците.

Стефан, Галин и Любомир са трима от 802 възпитаници по специалности като механик, готвач, ресторантьор и други, които са част от дуалното образование по плана " Домино " в 32 професионални гимназии у нас. С 3.5 млн. франка главно швейцарско финансиране от 2015 година насам моделът на образование посредством работа се вкарва по осем специалности в 170 фирми-партньори в 19 града в страната. И преди този момент учениците карат стажовете си във компании, само че не получават възнаграждение или тапия за дуално образование.

" Проектът дава модел на професионалните гимназии и бизнеса, които от тази година се договарят за дуално образование и без посредничеството ни. От 2015 година " Домино " финансира създаването на образователните стратегии, стипендии от 50 лв. за учениците от 9 и 10 клас, които не работят, както и модернизиране на образователната база. Фирмите-партньори сами заплащат хонорари за направено време на учениците ", изясни ръководителят на плана в просветителното министерство Петя Евтимова. В министерството се надяват след обещанието за продължение на швейцарската помощ за България след 2019 година и планът да продължи.

Дуалното образование оказва помощ против експанзията

" Освен възнаграждение за работата си посредством дуалното образование учениците получават среда и обществен опит. Те се учат на дисциплинираност, на отговорност, което понижава и експанзията в учебно заведение ", споделя шефът на Професионална гимназия по превоз и електротехника " Хенри Форд " в София инж. Таньо Стойчев. В гимназията посредством работа се образоват 34 възпитаници.

" Дуалното образование направи професионалното обучение привлекателно. Интересът към учебното заведение се ускори, а 224 от учениците към този момент се образоват по този модел. За мен това е методът да върнем децата по родните им места и да развием стопанската система. Другото е " Терминал " 2 ", счита шефът на професионалната гимназия " Иван Хаджиенов " в Казанлък Мариана Демирева. Като изгода от дуалното образование тя регистрира и опцията за актуализация и осъвременяване на образователните стратегии, в писането на които взе участие и бизнесът.

В редица гимназии считат, че дуалното образование стопира отпадането на деца от ромски генезис от просветителната система.

Според инж. Стоян Колев - шеф на Професионалната гимназия по механотехника и превоз " Никола Вапцаров " в Стара Загора, е нужна национална тактика цялото професионално обучение да е в дуална форма, т.е. всички специалности да се учат посредством работа.

Родители, настройки и закони пречат

" Докато в Швейцария множеството хора приключват професионално обучение, в България 75% от учениците отиват да учат висше обучение и то - " някакво висше ". След 5 години се постанова да образоваме за работа с машини висшисти като дребни деца ", споделя Владимир Спасов, пропурист на " М+С Хидравлик " АД в Казанлък. Макар и някои представители на бизнеса да желаят страната да контролира приема във висшите образователни заведения, в просветното министерство считат, че в идващите години приемът в професионалното и висшето обучение ще се саморегулира по отношение на търсенето на пазара на труда.

Основният проблем пред професионалното обучение не е висшето - в казанлъшките фабрики в " Арсенал " АД и " М+С Хидравлик " АД има образци по какъв начин приключили възпитаници са избрали висше обучение в задочна форма на образование, с цел да останат да работят на цялостен контракт след " ученето посредством работа ". Проблем се оказват родителите - съгласно шефове и бизнеса те имат терзания по какъв начин децата им ще работят в образователно време и по какъв начин няма да приключват висше обучение.

" То е като пропаганда на избори - вървим на наставнически срещи по дребните учебни заведения, с цел да убедим родители, че в професионалното обучение и в дуалното образование има бъдеще. После убеждаваме и децата ", признава шефът на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване " Христо Ботев " в Пловдив инж. Константин Костадинов. В Стара Загора пък вършат разнообразни акции като изложби, отворени порти и така нататък

Повечето бизнес сътрудници на " Домино " са подготвени сами да заплащат стипендии на учениците в 9 и 10 клас, които ще учат посредством работа в 11 и 12 клас. В подмяна на това желаят законови промени за въвеждане на тристранен контракт - още в 9 клас възпитаници и родители да се договарят с бизнеса, че след довеждане докрай на дуалното образование, зрелостниците ще остават на работа в съответните компании най-малко 2-3 години. Има и компании, които споделят, че не желаят такива сделки, защото са дребни и не могат непрекъснато да наемат нови чиновници.

Професионално обучение в бъдеще време

Освен дуално образование шефове и работодатели оферират редица ограничения за възстановяване на професионалното обучение и неговия имидж. " Демографската рецесия не се отразява на езиковите гимназии, а - на професионалните. Жизнено значимо е да създадем професионалното обучение привлекателно, с цел да го запазим ", споделя Вени Петрова, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Според регионалния шеф Гергана Микова без положително образование на задоволително възпитаници по специалности неналичието на фрагменти рано или късно ще застигне района.

" Учебните стратегии би трябвало да се актуализират благодарение на бизнеса, защото са остарели. Когато учениците дойдат при нас, се постанова да ги образоваме на някои неща ", споделя Владимир Чучумишев от " Арсенал " АД. Според ръководителя на Търговско-промишлената палата в Стара Загора инж. Олег Стоилов стратегиите би трябвало да са по-гъвкави и в случай че е належащо, да могат да се допълват и на локално равнище.

" За всяко нещо има финансова премия. Освен това в часовете по процедура създаваме поръчки от компании, за което учениците получават пари. Имаме няколко възпитаници от околията, на които им плащаме пътните единствено и единствено да идват на учебно заведение ", споделя шефът на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване " Христо Ботев " в Пловдив инж. Константин Костадинов в отговор на въпрос по какъв начин стимулира учениците. С цел усилване на интереса в гимназията са направени три иконостаса за разнообразни храмове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР