Два дни преди избухването на пожара в затвора Евин в

...
Два дни преди избухването на пожара в затвора Евин в
Коментари Харесай

Пожарът в затвор в Иран е избухнал по време на сблъсъци между полицаи и затворници


Два дни преди експлоадирането на пожара в пандиза Евин в Иран, в резултат на който починаха минимум осем души, там е дошъл полицейски отряд за битка с безредиците, членовете на който почнали да патрулират по коридорите, скандирайки " Бог е най-великият " и удряйки с палките си по вратите на килиите, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от свои източници.

Патрулите в пандиза в Техеран почнали, без да има очевидна провокация от страна на пандизчиите, настояват източниците.

Те траяли от четвъртък до събота, когато някои пандизчии реагирали със викания срещу висшия водач аятолах Али Хаменей. Подобни викания се насочат на митингите, разтърсващи Иран от септември.

" След това чухме изстрели и викания " Смърт на Хаменей " от пандизчии в други отделения ", сподели пандизчия от поделение 8, в което има главно пандизчии, наказани за финансови закононарушения.

Затворникът е приказвал пред Ройтерс при условия за анонимност, както и да не се загатва методът, по който е влезнал в връзка с организацията, осведоми Българска телеграфна агенция.

Кръвопролитното потушаване на размириците от страна на полицията, както и смъртоносният пожар в пандиза вечерта на 15 октомври, за който към момента се спори по какъв начин е избухнал, раздрусаха иранското общество, където напрежението така и така бе нараснало след месец на принуждение, обвързвано със силите за сигурност и антиправителствените митинги.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да открие за какво отрядът за битка с безредиците е бил изпратен в пандиза, какви са били претекстовете на държавното управление за репресиите против пандизчиите и какви са аргументите за експлоадирането на пожара.

Но събитията в Евин прибавят към възходящото чувство, че управляващите са решени да смажат несъгласието и не желаят да изгубят контрола си над Евин, както и други места, които са от първостепенно значение за хватката на Ислямската република върху иранското общество, настояват правозащитници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР