Дупнишкото село Самораново е разделено на две – за“ и

...
Дупнишкото село Самораново е разделено на две – за“ и
Коментари Харесай

„За“ и „против“ затвора, който ще се строи край дупнишкото с. Самораново

Дупнишкото село Самораново е разграничено на две – „ за “ и „ срещу “ новия затвор, който би трябвало да се построи в някогашните казарми край селото. Според към този момент утвърждения план това би трябвало да стане до края на 2024 год.

При публичното разискване на плана една част от локалните поданици са били изрично „ срещу “. Изразили го и на приемната на депутати от Кюстендилския изборен регион.

Замисля се и протестна подписка. Местните се притесняват, че настаняването в бъдещия комплекс на към 400 лишени от независимост ще наруши спокойствието и сигурността им, в това число на децата в локалното учебно заведение.

Друга част от жителите обаче са за построяването на новия затвор. Но това да се обвържело с възстановяване на инфраструктурата на Самораново, най-много с построяването на нов тръбопровод и цялостна замяна на ВиК мрежата.

На този стадий не е ясно по кое време ще стартира построяването на бъдещия нов затвор. Който ще е на терен от 115 декара. Предвижда се да бъдат издигнати три центъра - затвор за 400 лишени от независимост, обучителен център за надзиратели и експерти, ангажирани в системата, психолози, админи и други, и трети център за пандизчии пред изтърпяване на наказването и влизане още веднъж в цивилния живот.

Финансирането в размер на към 40 млн. лв. е по линия на Норвежкия финансов механизъм.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР