Дунавското хоро трябва да бъде изпълнявано на Нова година и

...
Дунавското хоро трябва да бъде изпълнявано на Нова година и
Коментари Харесай

Музикаутор: Общините трябва да си плащат за Дунавското хоро

" Дунавското хоро би трябвало да бъде изпълнявано на Нова година и то ще бъде изпълнявано, без значение какво мислят обособени хора. Съвсем обособен е въпросът по какъв начин може това да се случи по законен метод ".

Това сподели за Euronews Bulgaria изпълнителният шеф на " Мюзикаутор “ Иван Димитров по случай напомнянето, че Дунавското хоро е със предпазени права и по принцип не е законно да се пуска без да бъдат уредени авторските права.

" Говорим за авторско право, за прилагане и за стопански смисъл на авторското право. Нещата са ясни – с цел да бъде употребявано легално едно произведение е належащо позволение от страна на създателя и организацията, която го съставлява. "

" Нашият зов беше към тези уредници на събития, да вземем за пример общините, които разходват обществени средства – да го вършат съгласно условията на закона. Съвсем обикновено е откакто плащаш за озвучаване, сцена, реализатори, защита, да отчетеш и този аспект на създателите и да се заплати заплащане за техния труд. "

" Дунавското хоро е предпазено с авторски права от датата на основаването му до интервал от 70 години след гибелта на създателя му Дико Илиев, т.е. до 2056 година "

  " Ако спрем да изпълняваме " Дунавско хоро ", единствено след няколко години Дико Илиев ще бъде пропуснат. На Нова година ще го изсвирим, като за последно. На наша отговорност ", твърди пред Нова твПламен Крумов, началник на оркестър " Виво Монтана ".

В първите минути на всяка нова година по  площадите у нас  звучи  " Дунавското хоро ". Но локалната власт би трябвало да заплати за това, споделят от МУЗИКАУТОР.

" Каква е тяхната заслуга, за популяризирането на креативните старания на Дико Илиев? Кога се сетиха тези хора? И за какво се сещат в този момент? Ние не сме златна мина. За да ни рекетират всевъзможни институции за пари ", безапелационен е Златко Живков, кмет на Монтана.

И въпреки да се съгласни, че в случай че се постанова - ще заплащат, от община Монтана назовават обстановката " неуместна ".   " Много необичайно, почтено казано, какво тъкмо желаят тия хора? От това няма да ни откажат, принудително няма да ни откажат ", съобщи кметът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР