Думата сибила идва от гръцки и означава пророчица. Още от

...
Думата сибила идва от гръцки и означава пророчица. Още от
Коментари Харесай

Шокиращите пророчества на Тибуртинската сибила

Думата сибила идва от гръцки и значи пророчица. Още от антични времена съществуват митове за сибили, които първоначално пророкували на свещени места, най-често под въздействието на някое провидение. В по-късните истории пророчиците живеели като пътешественици, а някои от тях даже имали почитатели.

Първият гръцки публицист, който загатва сибилите е Хераклит: „ Сибилата, с обезумяла уста мърмореше неща, на които никой не би трябвало да се смее, дрипава и миришеща, и въпреки всичко доближава до хиляда години посредством гласа си, подпомаган от боговете. “

Десетте дами, които знаели бъдещето

Не е ясно тъкмо какъв брой дами в историята са били избрани като пророчици. Римските хроникьори нормално назовавали сибилата с името на града, в който се намира нейния олтар. По-странното е, че Хераклит и Платон загатват единствено една сибила.

С времето броят на описаните пророчици се вдигнал на 10. Лактанций ги изрежда, както следва – Персийска, Либийска, Еврейска, Делфийска, Кумеска, Еритрейска, Самийска, Хелеспонтска, Фригийска и Тибуртинска.

 Делфийският пророк. Michaelangelo. Sistine Chapel, Vatican City / Wikimedia Commons Делфийският пророк. Michaelangelo. Sistine Chapel, Vatican City / Wikimedia Commons

Десетата пророчица

От всички несъмнено най-интересна е Тибуртинската сибила. Според Лактанций нейното същинско име било Албунеа. Олтарът ѝ се намирал в град Тибур (дн. Тиволи) в Италия. Въпреки че най-известните монументи в Тиволи са от XVI век, в антични времена Тибур е представлявал прелестна градина с красиви здания и пейзажи. Това е и мястото на митичната среща сред император Август и сибилата. Според легендата Август желал да пита пророчицата дали ще бъде уважаван като господ или не.

 Тибуртинската сибила предсказва бъдещето на император Август. Wikimedia Commons Тибуртинската сибила предсказва бъдещето на император Август. Wikimedia Commons

Тибуртинската сибила непрекъснато ходела с книга в ръка, а пророчествата ѝ били докладвани непосредствено на Сената. Едно от най-известните ѝ предсказания гласи, че император на име Констанс ще унищожи враговете на християнството, което ще докара до интервал на благосъстояние и мир, завършек на ереса и покръстване на евреите. Пророчеството станали известно в древността най-много поради едно изречение: „ Кралят на римляните ще подчини цялата християнска империя. “

Апокалиптично знамение

Тибуртинската сибила сънувала упадъка и апокалиптичния завършек на света. Сънят ѝ бил толкоз фрапантен, че в продължение на епохи държал вярващите в боязън. Краят на света щял да настъпи, откакто на небето се появят 9 слънца, всяко по-грозно и кърваво от предходното. Деветте слънца символизират деветте генерации на човечеството, чиито край ще настъпи с Денят на страшния съд. Според пророчицата преди да настъпи апокалипсисът, на власт ще дойдат зли деспоти, на Земята ще се завърне антихристът и Слънцето ще стане кървавочервено.

Векове наред хората се ужасявали от думите на сибилата и създавали ръкописи, посредством които предсказанието да бъде популяризирано. По този метод Хераклит се оказал прав, че посредством думите си сибилата живее хиляда години.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР