Думата метаморфорично я произнесе Бойко Борисов, когато преразказваше свой разговор

...
Думата метаморфорично я произнесе Бойко Борисов, когато преразказваше свой разговор
Коментари Харесай

Спомен за папа Формоза, Трупния синод и блудната овца Порожанов

Думата метаморфорично я произнесе Бойко Борисов, когато преразказваше собствен диалог с папа Франциск. Това стана в диалог с Цветанка Ризова по bTV.

Преди да разбираем думата, дано да кажем, че Бойко Борисов е в страхотна форма, възобновено самочувствие и овладяно държание с вътрешно и външно равновесие - наподобява, Големият вложител, който Борисов чака от известно време да разгласи гигантска инвестиция в България, нещо му е заречен. 

Борисов бе в предаването " Лице в лице " по bTV, приказва несъмнено и решително, ошляпа, унизи и реалокира настрани небрежно враговете си, погали като папа блудния Порожанов и сподели, че няма проблем с него, отговори на всички въпроси с блестящи демагогски тези с даже се въздържа да забърше пода на студиото с водещата, както е правил в предишното. Водещата Цветанка Ризова има неприятни мемоари от този събеседник - това за пода го споделяме метафорично. Случвало се е при посещение в нейно предаване, когато не е в въодушевление, Борисов да се държи безмилостно, съвсем садистично. Сега беше мил, милосърден, комичен. 

Да разбираем и за новата дума. Борисов си приказвал с папата за автомагистрали, само че това било метаморфорично. 

Не си мислете, че това е елементарна неточност на езика и министър председателят е имал поради преносен диалог. 

Лапсусите на Борисов не могат да са елементарни неточности - в тях има закодиран смисъл, който и той самият не знае, само че ние ще ви разкрием. 

Метаморфоричният дискурс е диалог с тежки метафори, метаморфози и (!) метаформози. 

Метаморфорично е отношението на Борисов към земеделския министър Порожанов. Порожанов е капо ди тути къщи за посетители, синът му пазари жилища от преди гимназията, но Борисов сподели, че няма да го закача, доста добре си прави аграрната работа и в случай че има нещо неправилно, " незабавно ще го в профил ". 

И защото Порожанов е поземлен фактор, дано припомним заедно с папа Франциск притчата за блудната овца и пастира. Исус дава този образец, когато изяснява полезността на заблудената овца. Пастирът ще се издере по драките, ще я търси цяла нощ и през целия ден, само че когато я откри, ще се радва за нея повече, в сравнение с за 100 незаблудени овце. Тъй и човешките души - пасторът се радва безгранично на всяка заблудена душа, която е съумял да вкара в правия път. Сцени от тази библейска алегория има на кръста, дето папата си върви на всички места с него, а нашенски малък добитък привидя в това ясни демонски знаци.

Да се върнем на Борисовите знаци - Порожанов, който е по едно и също време блудна овца и заблеян овчар, е 100 пъти по-ценен от всяка друга послушна калинка в администрацията. А не тъй като в някои сараи не дават да го пипаш!

Какво съставлява метаформозата, която дружно с метаморфозата и метафората образува метаморфоричния дискурс.

Метаформозата е в действителност метаморфозата на папа Формоза. 

Този папа Формоза е бил глава на католическата черква (891 - 896) в доста тежък интервал на крах, разврат и корупция. През IХ - Х в. папите не изкарвали дълго като Йоан Павел Втори, ами се прескачали през година-две-три. За 93 години (872 - 965) се сменили 24 папи, кой от кой по-нравствен. Въпросният Формоза, като предал Богу дух през 896 година, не бил оставен дълго неподвижен и при започване на идната година бил изровен от майката Земя, турнали го на папския трон и го съдили. Това е така наречен Трупен синод (Synodus Horrenda). Зад престола с натрупа имало помощник, който отговарял вместо мъртвия Формоза, а като резултат от процеса - ръката, с която благославял, била отрязана от китката, всички декрети на компрометирания папа били оповестени за оскъдни и анулирани, оскверняването на натрупа траяло с изхвърлянето му в реката, откъдето пък бил измъкнат от бездомници мародери и за следващ път опозорен. 

Това е историята, която искахме да напомним, с цел да покажем частично дълбинните процеси в подсъзнанието на нашия пръв държавен и партиен началник. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР