Думата маг“, както и нейните синоними – магьосник“, вълшебник“, чародей“

...
Думата маг“, както и нейните синоними – магьосник“, вълшебник“, чародей“
Коментари Харесай

Магове и вълшебници

Думата „ маг “, както и нейните синоними – „ вълшебник “, „ магьосник “, „ вълшебник “ придобила актуалния си смисъл (човек, притежаващ вълшебен способности) към средата на ХVІ-ти век. Преди това линията сред магия, алхимия и философия била много размита и замъглена: неслучайно един от най-прочутите алхимически артефакти (макар и в никакъв случай ненамерен) бил „ философският камък “.

Магове са разказани в легендите на разнообразни нации. Въпреки, че всички те са снабдени със свръхестествени качества, характерите им са разнообразни. В някои легенди вълшебниците са позитивни герои, а в други – злодеи.

Древноегипетските магове са разказани в папирус от епохата на Средното царство (2040-1783 година прочие Хр.). Тези митове са разказани в двора на фараона Хуфу (Хеопс). В една от историите вълшебник основал крокодил от восък, с цел да хване любовника на брачната половинка си. В различен роман основният писар на фараона Снофру благодарение на проклинание предиздвикал водите на езеро да се разделят, с цел да може една госпожица да откри зеления драгоценен камък, който била изпуснала. В трета легенда се споделя за вълшебника Деди, който живял в епохата на Хеопс. Той умеел да присажда назад отрязаните глави на животни.

Едни от най-известните средновековни магьосници безспорно са Мерлин и Фея Моргана. Те са смъртни врагове, като залогът на битката сред тях е ориста на Логрия – страната на крал Артур, и най-много замъкът Камелот. Това е и една от легендите, които не приключват с холивудски хепи-енд – най-после Мордред, роден от кръвосмешението сред Артур и сестра му Фея Моргана, ранява смъртоносно краля в борбата на Камланските хълмове. Така се поставя завършек на кралството на хармонията, светлината и положителното, и настава епохата на варварството. Артур е откаран на остров Авалон, където спи безконечен сън, а самия Мерлин с машинация е отведен под великански скали от помощницата на Моргана – лейди Вивиан, която ги стоварва върху него.

Друг вълшебник, служил в замък, е японецът Абе-но Сеймей.  Често го назовават „ японският Мерлин “. Семей живял през X-XI в. и практикувал „ омьодо “ – примес сред антична японска просвета и окултизъм. Занимавал се екзорсизъм – прогонване на нечисти духове, правел предсказания. След неговата гибел се появили доста митове, които му приписвали свръхестествени качества. Например, говорело се, че бил единствено на половина човек, тъй като майка му била „ кицуне “ – дух на лисица. В китайския и японския фолклор разнообразни духове постоянно се появяват във форма на лисици. Според други митове, Семей още като дете имал власт над демони.

Не всички вълшебници имали позитивна известност като Мерлин или Семей. Подобно на Фея Моргана, мнозина били минали на „ тъмната страна на Силата “ и се занимавали със зли каузи. Един от тях бил Киприян.

Киприян бил езически вълшебник. Легендата споделя, че, с цел да завоюва любовта на непорочната християнска госпожица Юстина, той сключил договорка с дяволите, като се надявал да я очарова. Но демоните не съумели да сторят нищо. Щом осъзнал, че християнският Бог е по-силен от тях, Киприян приел християнството.

Магьосници постоянно се загатват в сборника приказки „ Хиляда и една нощ “. Също както Киприян преди да одобри християнството, доста от тях били зли и порочни.

Един от най-известните африкански магьосници подмамил Аладин да откри за него вълшебната лампа. Аладин го умъртвил, а братът на магьосника разбрал за гибелта му, като употребявал уменията си по некромантия.

Въобще, когато се приказва за магове, вълшебници, окултисти и мистици, рано или късно неизбежно навлизаме в региона на приказките.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР