Думата кетоза е често срещано понятие във фитнес средите –

...
Думата кетоза е често срещано понятие във фитнес средите –
Коментари Харесай

Какво е кетозата и подходяща ли е кетогенната диета за теб?

Думата " кетоза " е постоянно срещано разбиране във фитнес средите – зa някои фитнес запалянковци кетогенните диети са магическа формула за горене на мазнини, за други – метод на живот, а при трети кетозата е сигурна рецепта за неуспех, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Какво е кетозата?

С най-прости думи кетозата е положение на метаболизма, при което тялото разчита най-вече на като източник на сила.

Ако се храниш като един средностатистически човек, метаболизмът ти ще гори най-вече (глюкоза) за сила. Когато си в положение на кетоза, нещата стоят по различен метод – тялото разчита най-вече на кетони, вместо на глюкоза.

Кетонните тела са водно-разтворими молекули, създавани в черния дроб от мастни киселини. Te покриват част от потребностите на мозъка и другите съществени органи за глюкоза (за да не се разгражда прекомерно доста мускулен ).

Ако спазваш хранителен режим, който лимитира въглехидратите (което принуждава тялото да търси различен източник на глюкоза), метаболизмът ти ще се насочи към кетоните. Това положение е познато като кетоза.

Какви са евентуалните изгоди от кетозата

Бодибилдърите и фитнес запалянковците използват кетозата с една основна цел: да горят подкожни мазнини. Когато тялото употребява мазнините като главен източник на сила, е доста по-вероятно да се насочи към телесните мазнини в добавка към мазнините, признати посредством храната.

Като бонус, кетозата потиска апетита и поддържа кръвната захар стабилна – без внезапни пикове и падове. В резултат в случай че не си ял в продължение на няколко часа, не се чувстваш отпаднал и зашеметен. Освен това кетогенната диета е извънредно богата на полезни мазнини и микронутриенти (, минерали и антиоксиданти), а в това време бедна откъм отрови, което прави и на тялото по-лесна.

Кетозата има приложение и при лекуването на редица болести. Изследванията демонстрират, че при затлъстели човеци с инсулинова резистентност кетогенната диета оказва помощ да се усъвършенства чувствителността към инсулин и да се възвърне естествената обмяна на субстанции.

При хората в кетозно положение се следят усъвършенствания в кръвното налягане, нивата на кръвна захар и добър. В резюме, поради доказаните си изгоди кетогенната диета наподобява подобаваща за хора със здравословни проблеми като затлъстяване или епилепсия. При сходни положения кетозата е релативно безвредна и ефикасна – сигурно е по-добре, в сравнение с да пиеш медикаменти до края на живота си.

Но ако си физически здрав човек, намерения добре преди да влезеш в кетоза, защото това метаболитно положение носи и своите опасности.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР