Дубай е на път да стане първият град в света

...
Дубай е на път да стане първият град в света
Коментари Харесай

Летящите безпилотни таксита стават реалност в Дубай

Дубай е на път да стане първият град в света с летящи безпилотни таксита, откакто подписа съглашение с две компании – немска и китайска, и започнаха първите тестови полети.

В края на септември дронът на немската “Волокоптер ” хвърча в продължение на 5 минути над крайбрежния парк Джумейра, като доближи 200 метра височина, с цел да показва по какъв начин би могло да наподобява пътуването в градска среда с електрическо самостоятелно летящо такси.

 15-100

Тестовият полет бе осъществен без хора на борда, а на церемонията участва престолонаследникът на Дубай принц шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум. След него шефът на “Волокоптер ” Флориан Ройтер съобщи, че компанията възнамерява да пусне услугата с летящи таксита до 5 години. “Поръчването на такси ще става със смарт телефон, като особено приложение ще подрежда на волокоптера да дойде до най-близката до вас волостоянка. Апаратът идва и без водач ви откарва до посочената дестинация ”, изясни той.

Апаратът “Волокоптер 2Х ” наподобява на двуместен хеликоптер, рее се във въздуха благодарение на 18 витла и е планиран за съвсем 30-минутен полет. Управлението е самостоятелно, а не отдалечено, само че в името на сигурността е планувано и ръчно ръководство. Дронът има аварийни акумулатори, а за случаи на повреда е оборудван с два парашута.

 15-200

Дубай има амбициозна стратегия до 2030 година най-малко една четвърт от пътуванията на хора в покрайнината да става с безпилотни транспортни средства. През февруари 2017 година транспортните управляващи на града подписаха съглашение с китайската компания “Ихан ” (Ehang) за потребление на техен безпилотен уред като летящо такси. Тогава “Ehang 184 ” направи демонстрационни полети в пустинята и към първокласния хотел “Бурж ал Араб ”.

Дронът може да транспортира един човек с тегло не повече от 100 кг и дребен багаж. Електрическият мотор е с мощ 142 конски сили и разрешава на дрона да развие скорост до 100 км/час. Най-важните системи на “Ehang 184 ” са резервирани, а при положение на изключителна обстановка има обособена система, която прави оценка вредите и взема решение дали е належащо спешно приземяване. Пътникът не може да поеме ръководството на апарата, което е самостоятелно. Но има спешен бутон, с който полетът може да бъде пресечен и дронът зависва във въздуха.

Очакваше се тестовите полети на “Ehang 184 ” в градската среда на Дубай да стартират през лятото, само че за такива не бе обявено, като вместо това полетя машина на “Волокоптер ”. Има непотвърдени клюки, че китайската компания е уволнила десетки чиновници и има финансови проблеми.

“Волокоптер ” и “Ихан ” са измежду първите компании, показали работещи прототипи на летящи таксита, само че над десетина добре финансирани европейски и американски компании работят по свои планове за безпилотни електрически коли или летящи апарати с отвесно политане и кацане, които да бъдат употребявани в градска среда. Сред тях са авиокосмическият колос “Еърбъс ”, който възнамерява да показа самопилотиращо се такси до 2020 година, “Кити хок ” – която се употребява с поддръжката на съоснователя на “Гугъл ” Лари Пейдж, както и “Юбер ”, която работи с сътрудници по тактика за летящо такси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР