Другата седмица спецправосъдието официално отива в историята. Готов е указът

...
Другата седмица спецправосъдието официално отива в историята. Готов е указът
Коментари Харесай

Другата седмица: Специализираните съдилища и спецпрокуратура отиват в историята

Другата седмица спецправосъдието публично отива в историята. Готов е указът за обявяване в „ Държавен вестник”.Това значи, че няма да се образуват нови каузи, а започнатите ще се гледат най-малко на първа инстанция от същите магистрати.

С пост във Фейсбук министърът на правораздаването разгласи формалният завършек на спецправосъдието. Надежда Йорданова качи фотография, на която се вижда, че подписва указа, а документът е към този момент парафиран и от президента.

„ Не се знае какво ще стане с ограниченията за неотклонение, с настояванията за овакантяване на страната. Много обвинени, доста подсъдими в този момент ще стартират да вършат претенции за изменение на тези мерки”, изясни Ивайло Ангелов, началник на Апелативната спецпрокуратура.

Адвокатурата обаче не вижда сходни проблеми.

„ Адвокатът си има избрани отговорности, избрана работа, избрани задължения, избрани отговорности с клиентите си. Той ще се явява, без значение кой съд би трябвало да се яви”, добави Ивайло Дерменджиев, ръководител на Висшия адвокатски съвет.

Спецпрокурорите са безапелационни - предпазените очевидци няма да станат жертва на нормативния безпорядък. Не по този начин обаче стоят нещата с томовете документи по делата, както и СРС-тата, които сега се ползват със правосъдно решение.

„ Делата ще бъдат изпращани по подготвеност в продължение на месеци. Моята прогноза е, че работата по тези каузи ще спре за към година”, съобщи Ангелов.

„ Преди 25 години, когато се сътвори Върховният административен съд, всички административни каузи се прехвърляха от отделения на Върховния касационен съд към цялостен, нов основан съд. И имаше такива неудобства. Естествено, тя бяха преодолени”, съобщи Дерменджиев.

Магистратите и

правосъдните чиновници ще останат на работните си места, до момента в който указът не бъде обнародван в " Държавен вестник ". А юристите ще влизат в правосъдните зали на спецправосъдието, до момента в който към този момент започалите процеси на приключат на първа инстанция.

Главният прокурор Иван Гешев към този момент разгласи, че ще нападна закриването на спецправосъдието в Конституционния съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР