Дроове, крилати ракети, хиперзвукови ракети Кинжал - всичко това бе

...
Дроове, крилати ракети, хиперзвукови ракети Кинжал - всичко това бе
Коментари Харесай

"Кинжал" срещу "Пейтриът": какво е известно за сблъсъка в небето на Украйна

Дроове, крилати ракети, хиперзвукови ракети " Кинжал " - всичко това бе част от " изключителпа по компактност " (според управляващите в Киев) офанзива на Русия против Украйна, в която е употребявано едно от прословутите съветски " оръжия от последващо потомство ".

Какъв е резултатът обаче? Русия упорства, че " Кинжал " е унищожил друго известно оръжие - противовъздушните системи " Пейтриът ", създадени от Съединените щати. Украйна твърди, че " Пейтриът " (и евентуално други системи) са прехванали всички шест изстреляни хиперзвукови ракети. Русия отвръща, че не би отправила толкоз едновременно.

Въпросите са доста. Съединени американски щати не удостоверяват публично нито украинската, нито съветската версия.

Успехът против " Кинжал ", даже при една развалена система " Пейтриът ", обаче би бил сериозна спънка както пред напъните на Русия да създаде непобедими оръжия последващо потомство, по този начин и пред бойните ѝ дейности в Украйна. Тя би стеснила кръга на.

" Преди година не можехме да свалим множеството от ракетите на терористите, изключително балистични ", съобщи президентът Володимир Зеленски в обръщението си към Съвета на Европа в Исландия. " И в този момент запитвам едно. Ако можем да създадем това, има ли нещо, което не можем? "

Какво е известно досега?

Какво е " Пейтриът "

Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (чието редуциране е Patriot), е система за противоракетна защита земя-въздух, една от водещите системи в Противовъздушна отбрана на Съединените щати. За пръв път употребена в Персийския залив през 1991 година, по-късно - при нашествието в Ирак.

Предоставянето и на " Пейтриът ", и на ракетните системи земя-въздух NASAMS предходната година след вълна от ракети и дронове, изпратени против Украйна предходната година, разгневи Русия.

 Съединени американски щати оповестиха, че изпращат на Украйна зенитни системи Съединени американски щати оповестиха, че изпращат на Украйна зенитни системи " Пейтриът "

Агенция " Ройтерс " отбелязва, че въпреки производителят Raytheon да не е посочвал коя трансформация на " Пейтриът " е изпратена в Украйна, е допустимо Киев да разполага с установки с някои от по-новите прехващачи PAC-3 CRI (поразяват цели с кинетична сила вместо взрив).

Работи ли против " Кинжал "

Досега Raytheon не е заявявала обществено, че " Пейтриът " може да унищожава хиперзвукови оръжия (летящи със скорост в пъти по-бързо от звука). Едновременно с това има разногласия дали " Кинжал " фактически е хиперзвукова, защото съвсем всички балистични ракети могат в даден миг да развият свръхзвукова скорост.

За Х-47М2 " Кинжал ", за която Москва е заявявала, че може да доближи 12 350 км/ч, е известно от 2018 година, когато съветският президент Владимир Путин я показа като едно от оръжията от последващо потомство. Той назова Москва " международен водач " в тези технологии, с които, считат съветски специалисти, Русиия може да се опълчи на НАТО. Руски специалисти приказват за обсег от 1500 до 2000 км.

Сваляни ли са " Кинжал " до момента

От съветски известия е известно, че " Кинжал " е употребена за пръв път против Украйна на 19 март 2022 година - евентуално и за пръв път в бойни дейности.

Първото известно събаряне на " Кинжал " от Украйна е на 8 май, когато кметът на Киев Виталий Кличко сподели елементи от ракетата в украинската столица. Тогава Вашингтон удостовери че, при предходна съветска офанзива, че най-малко една такава ракета е свалена.

 Необичайно мощна съветска офанзива раздруса Киев Необичайно мощна съветска офанзива раздруса Киев

Няма обаче удостоверение дали съветската ракета е летяла със свръхзвукова скорост все още на прехващане.

Различни тълкования

Русия, наподобява, форсира офанзивите против военни обекти, логистични центрове и други, в това число цели в столицата Киев, до момента в който наближава дълго чаканата украинска контраатака. Засега Киев упорства, че прехваща всички.

Вчерашната офанзива не е изключение. Украйна, че са изстреляни шест ракети " Кинжал " по Киев за една нощ и че са унищожени общо шест.

 Хиперзвуковият Хиперзвуковият " Кинжал " се оказа балистична ракета " Искандер ", пусната от аероплан

Руският министър на защитата Сергей Шойгу персонално отхвърли изказванията. Ведомоството е унищожена система " Пейтриът ".

Москва към този момент е удостоверила изстрелване единствено на една ракета - посредством известието за унищожената система " Пейтриът ". Шойгу отиде още по-далеч: " Не сме изстреляли толкоз ракети, колкото всякога споделят, че са свалили ", той. " Броят на тези " украински прехващания " - а кой там в действителност ръководи американските комплекси, е още по-голям въпрос - е три пъти по-голям, в сравнение с изстрелваме. " Шойгу изяснява и че украинците " постоянно объркват видовете ракети, по тази причина не ги поразяват ".

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каквато и да било опция " Кинжал " да е свалена от " Пейтриът ".

По-късно Службата за сигурност на Украйна (контраразузнавето) работата на онлайн камерите, запечатали работата на украинската противовъздушна защита. Установена е и самоличността на хора, които са правили фотоси и са заснемали фрагменти с работата на Противовъздушна отбрана, в домовете им са осъществени обиски. Причината е, че тези изображения могат да дават данни за местоположението и метода на работа на украинската Противовъздушна отбрана.

" Пейтриът " минимум е развалена

Една Противовъздушна отбрана система " Пейтриът " е развалена, и за Си Ен Ен, и по-късно за " Ройтерс ", събеседници от американската администрация. Според Си Ен Ен " Съединени американски щати към момента правят оценка мащаба на вредите ".

Двама източници на " Ройтерс " прецизират, че текат полемики за поправянето на системата, на която са нанесени провали, само че не е унищожена.

Впрочем няма даже удостоверение, че съответно " Пейтриът " са употребявани за заличаване на " Кинжал ", в случай че изказванията на Украйна подхождат на действителността. Украйна употребява още упоменатите NASAMS, а и по-стари руски комплекси като С-300 и " Бук ".

Какво демонстрират фрагментите

Според съветската редакция на Би Би Си, след обзор на тези записи, направени с камери за наблюдаване или (някои) с мобилни устройства, се изстрелване на ракети от Противовъздушна отбрана системи, само че за медията е мъчно да се откри какви тъкмо. Възможно е да се допусна, по броя и честотата на изстрелване, както и по ъгъла по отношение на повърхността (който не е прав, като да вземем за пример при С-300), че става въпрос точно за " Пейтриът ".



Един от прегледаните записи демонстрира това, за което се пишеше в обществените мрежи: две ракети от Противовъздушна отбрана евентуално не са достигнали задачата и са паднали на земята. В интернет се появиха и фотоси, на които на улица в града се вижда ракета, сходна на РАС3, употребявани от " Пейтриът ".

В диалог с медията израелският боен анализатор Давид Шапр споделя, че видеозаписите не могат да се употребяват като доказателство, потвърждаващо версиията на Киев, само че американците, с които най-вероятно се споделят данни за работата с " Пейтриът ", могат, в случай че пожелауят.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР