Древните цивилизации в Месопотамия, Египет и долината на река Инд

...
Древните цивилизации в Месопотамия, Египет и долината на река Инд
Коментари Харесай

История и развитие на счетоводството през годините

Древните цивилизации в Месопотамия, Египет и долината на река Инд са местата, където за първи път се появява счетоводството. Разпределението на стоките и услугите, както и селскостопанското произвеждане са били записвани и следени в най-ранните форми на счетоводството.

Разрастването на търговията и занаятите в антична Месопотамия довежда до основаването на счетоводна система, учредена на размяната на артикули. По това време е била известна системата на " двойното записване ", при която се записват както кредитната, по този начин и дебитната страна на дадена транзакция. По-късно античните римляни и гърци възприемат и усъвършенстват тази система.

През Средновековието търговците и комерсиалните гилдии употребяват счетоводството най-вече за вписване на финансовите си транзакции. Счетоводството стартира да се трансформира в по-формализирана специалност едвам през Италианския подем, с появяването на огромните търговски компании и изобретяването на двойното счетоводство.

През XIX в. стартира да се оформя актуалната дисциплинираност на счетоводството, каквато я познаваме през днешния ден. Индустриалната гражданска война в Съединените щати поражда нужда от по-сложно водене на финансова отчетност и докладване. В резултат на това се основават професионални сдружения за счетоводни услуги и се откриват счетоводни стандарти, правила и правила за стандартизация.

През 1962 година излиза книгата / учебник на Джордж Фостър, Срикант М. Датар, и Чарлз Томас Хорнгрен " Cost Accounting: A Managerial Emphasis " се смята за един от главните преломни моменти в развиването на актуалното счетоводство. В тази книга е показана концепцията за " управническо счетоводство ", която се концентрира върху даването на информация на мениджърите, с цел да им помогне да вземат по-добри бизнес решения.

През идващите десетилетия счетоводната промишленост претърпява гражданска война вследствие на софтуерното развиване, като основаването на компютри и интернет. Днешните експерти по счетоводство работят с разнородни онлайн и софтуерни принадлежности, като да вземем за пример стратегии за електронни таблици, профилиран счетоводен програмен продукт и принадлежности за разбор на данни.

Понастоящем съществуват редица други профилирани области на счетоводството в допълнение към обичайното финансово счетоводство, което се концентрира върху отчитането на финансова информация за организацията пред външните заинтригувани страни. Тези области включват правосъдно счетоводство, което се занимава с следствие на финансови закононарушения, екологично счетоводство, което се концентрира върху финансовото влияние на екологичните проблеми, и обществено счетоводство, което изследва общественото и екологичното влияние на активността на организацията.

Функцията на счетоводството и експертните знания, нужни на счетоводните експерти, се трансформират с продължаващите промени в международната стопанска система. През ХХІ век нараства нуждата от счетоводители, които могат да проучват и поясняват данни, да схващат комплицирани финансови разпореждания и да имат знания в области като резистентност и корпоративна обществена отговорност.

Всяка организация се нуждае от счетоводство, защото то подкрепя наблюдението и документирането на финансовите резултати на компанията. Счетоводството е основа за взимане на способени бизнес решения и оказва помощ да се изясни финансовото положение на организацията на заинтригуваните страни като акционери и вложители.

Съществуват няколко фактора, които вършат толкоз значимо през днешния ден:

Финансовото отчитане: Счетоводството способства за основаването на финансови доклади като баланс, доклад за приходите и разноските и доклад за паричните потоци, които дават бърз обзор на финансовите резултати на компанията. Външните заинтригувани страни, като кредитори и вложители, употребяват тези доклади, с цел да оценят финансовото положение на организацията.

Вземане на решения: Счетоводството дава на управлението данните и информацията, от които то се нуждае, с цел да взема рационални решения. То подкрепя разбирането на финансовото положение на сдружението, разбора на трендовете и моделите, както и идентифицирането на опциите.

Спазване на законовите условия: Има редица закони и нормативни разпореждания, които изискват от предприятията да водят точна финансова документи и да изготвят финансови доклади в сходство с избрани счетоводни стандарти. Счетоводството разрешава на предприятията да извършват тези законови условия.

Вътрешен надзор: Счетоводните системи и процедури спомагат за ефикасното и ефикасно потребление на финансовите запаси на предприятието. Те оферират метод за идентифициране и разрешаване на всевъзможни евентуални проблеми, както и за попречване на измами и неточности.

Счетоводството оказва помощ за следене и оценка на финансовите резултати на организацията във времето. Поставянето на цели, оценката на напредъка и идентифицирането на областите за усъвършенстване могат да се правят благодарение на тези данни.

Счетоводството е значима задача, която разрешава на предприятията дейно да ръководят своите финансови запаси и да вземат стратегически бизнес решения. От него зависи триумфът и дълготрайната жизненост на всяко сдружение.

Изборът на надеждна счетоводна адвокатска фирма / къща е от решаващо значение заради следните аргументи:

Познаване на счетоводните правила и практики: Добрата счетоводна компания ще разполага с екип от специалисти, които са висококвалифицирани и способени в тези области. Те ще могат да оферират препоръки и информация по отношение на финансите, които са точни и надеждни.

Съответствие: Счетоводната компания с добра известност ще се увери, че са спазени всички законови и регулаторни условия и че финансовите документи на организацията са точни и настоящи. За да се избегнат финансови наказания и да се резервира доверието на заинтригуваните страни, в това число кредитори и вложители, това е от решаващо значение.

Ефективност: Добрата счетоводна компания може да спомага за рационализирането и усъвършенстването на финансовите процеси в организацията, като увеличи успеваемостта и понижи разхода на време и запаси.

Икономическа успеваемост: За по-малките предприятия наемането на реномирана счетоводна компания може да е по-достъпно от поддържането на личен състав от вътрешни счетоводители.

Стратегическо обмисляне: Добрата счетоводна компания може да предложи задълбочена информация и разбор, които да подкрепят бизнеса при вземането на решения и правенето на проекти за бъдещето.

Добрата счетоводна компания може да предложи професионални препоръки и помощ, с цел да помогне на организациите да ръководят дейно финансите си и да реализират бизнес задачите си.

Счетоводството има дълга история, която води началото си от античните цивилизации. Функционирането на предприятията и организациите по света зависи значително от жизненоважната и динамична специалност на счетоводителя. Счетоводството ще продължи да се приспособява и уголемява в отговор на изменящите се условия на международната стопанска система, което подсигурява неговото непрекъснато значение за актуалната бизнес среда.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР