Древните гърци са пренесли опитомените кокошки от Азия към Европа,

...
Древните гърци са пренесли опитомените кокошки от Азия към Европа,
Коментари Харесай

Древните гърци пренесли опитомени кокошки от Азия към Европа

Древните гърци са пренесли опитомените кокошки от Азия към Европа, сочат нови научни проучвания, оповестява гръцката организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция. Според тях пернатите животни са се популяризирали на територията на европейския континент доста по-скоро, в сравнение с се е считало. 

До момента учените считаха, че кокошките са се появили за първи път преди към 10 хиляди години в Китай, Югоизточна Азия или Индия, а преди седем хиляди години към този момент са срещали и в Европа. 

Проучвания на учени от доста страни, измежду които Англия, Франция, Германия и Аржентина, оповестени в две профилирани списания – на Националната академия на науките в Съединени американски щати " Пръсийдингс ъв дъ Нешънъл академи ъв сайънсис " (PNAS) и в сп. " Античност “ (Antiquity), обаче демонстрират, че досегашните изказвания са неправилни. 

При разбор на над 600 места в 89 страни, при които са изследвани скелети на птици, находки в гробни обекти и исторически архиви е открито, че най-древните доказателства за битие на домашните кокошки са открити в Централен Тайланд. Те се датират в интервала 1650 – 1250 година прочие Хр. 

На базата на тези нови изследвания експертите допускат, че кокошката се е появила в Европа към 800 година пр.Хр. или в края на Омировия интервал. Предполага се, че е донесена от гръцки морски търговци в Средиземноморския район, а оттова е минала в Европа. След появяването на кокошките на европейски континент са били нужни съвсем хиляда години, с цел да доближат региони с по-суров климат като Шотландия, Ирландия и Скандинавия. 

В Азия пернатите животни в началото са живеели по дърветата. Заради разпространяването на новата земеделска процедура – развъждане на ориз, птиците слезли на земята и почнало опитомяването. Дори след разпространението им по света кокошките дълго време били одобрявани като нещо екзотично, а с цел да станат самите те сериозен източник на храна са били нужни епохи. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР