Древните даоисти предлагат нюансирано разбиране за нашата цялостна жизнена и

...
Древните даоисти предлагат нюансирано разбиране за нашата цялостна жизнена и
Коментари Харесай

Трите основни жизнени енергии в тялото ни

Древните даоисти оферират нюансирано схващане за нашата цялостна витална и полова сила, което отразява равновесието сред даването и приемането на сила (ци). Те вярвали, че ци в тялото се дели на три съществени типа:

- Нашата полова сила или дзин ци, е част от първия тип, наименуван съществена сила. Основната сила произтича от силите на земята и небето и се влива в телата ни посредством любовта и половия съюз на родителите ни. Ние се раждаме с несметно количество съществена сила, което е една от аргументите за неизчерпаемата жизнеспособност на децата. Нашата съществена сила се свързва с половите органи и съставлява базисната, поддържаща мощ в телата ни. В хода на живота тя се изчерпва.

- Вторият тип е виталната сила, която циркулира в телата ни и доставя сила на нашите органи, наричана просто „ ци “. Тайните на някои от даоистките практики е в това, че те трансфомират нашата полова сила в ци и това съживява тялото.

- Третият тип ци е духовната сила или шън. Когато нашата ци е изобилна, а мозъкът и страстите ни са чисти, нашата ци се трансформира в духовна сила. Сексуалната сила се трансформира в ци, която на собствен ред се трансформира в духовна сила – шън.Когато мозъкът и страстите ни са чисти, нашата ци се трансформира в духовна сила.Докато живеем и работим, ние непрекъснато черпим ци, „ горивото “ за телата ни, от източниците oколо нас: връзки, другарство с природата, питателна храна, удовлетворяваща специалност, изкуство и хубост, креативен занятие, духовни практики, обич и обвързаност, секс. Когато не се подхранваме от тези източници, телата ни са принудени да черпят от нашите ресурси от съществена сила, с цел да действат. Нашата съществена сила е като авариен генератор, от който черпим мощ, когато не сме свързани към енергиен източник – тези неща в живота, които ни вълнуват, зареждат ни с наслада и сила и ни оказват помощ да изпитваме обич.

Да помислим за нещата в живота, които ни вълнуват и радват. Колко часа седмично отделяме за тези занимания? А какъв брой време прекарваме в действия, които пресушават силата ни? Ако не се поддържаме с обич, здравословна храна и креативен сокове, би трябвало да разчитаме на ци от нашия авариен генератор – нашата съществена сила – като с това действително ние отслабваме виталната си мощ. Дали да продължаваме да го вършим?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР