Древна златна монета доказва, че римски император от трети век,

...
Древна златна монета доказва, че римски император от трети век,
Коментари Харесай

Монета реабилитира римски император

Древна златна монета потвърждава, че римски император от трети век, считан за фиктивен воин, в действителност е съществувал, настояват учени, представени от Би Би Си, Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Монетата с името и изображението на Спонсиан е открита преди повече от 300 години в Трансилвания, в миналото част от Римската империя.

Смятало се е, че е фалшификат, само че все пак е била заключена в долап в музей.

Сега учени откриват, че по нея има следи от надраскване, забележими под микроскоп. Те потвърждават, че е била в обращение преди 2000 години.

Проф. Пол Пиърсън от лондонския Юнивърсити колидж, който управлява проучването, сподели пред Би Би Си нюз, че е изумен от откритието.

" Това, което открихме, е император. Той беше фигура, считана за подправена и отписана от експертите… Но ние считаме, че е бил същински, и че е имал роля в историята. "

Монетата, която е в основата на историята, е част от малко богатство, намерено през 1713 година Смята се, че е същинска римска монета доникъде на 19-и век, когато специалисти стартират да подозират, че може да е направена от фалшификатори по това време поради грубия дизайн.

През 1863 година Анри Коен, водещ специалист по монети в Националната библиотека на Франция, преглежда казуса в своя огромен азбучник на римски монети. Според него те не са единствено " модерни " имитации, само че са зле направени и " неуместно измислени ". Други експерти се съгласяват и до момента Спонсиан е отхвърлян в научните каталози.

Професор Пиърсън обаче се усъмнява, когато вижда фотоси на монетата, до момента в който изследва книга за историята на Римската империя. Той съумява да разграничи драскотини по повърхността й, които счита, че може да са породени, до момента в който е била в обращение.
 
Специалистът се свърза с музея на университета в Глазгоу, където монетата се съхранява дружно с още три от истинското богатство, и желае позволение да я изследва.

Заедно с сътрудници от Глазгоу Пол Пиърсън изследва и четирите монети под мощен микроскоп. Потвърждава се съществуването на драскотини, които дават отговор на такива, получавани всекидневно в портмонета.

Химическият разбор също демонстрира, че монетите са били заровени в земята стотици години.

Изследователите считат, че Спонсиан е бил пълководец, заставен да се разгласи за император на най-далечната и сложна за отбрана провинция на Римската империя, наречена Дакия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР