Дрехи и обувки са двигатели на инфлацията, но централното газоснабдяване

...
Дрехи и обувки са двигатели на инфлацията, но централното газоснабдяване
Коментари Харесай

За една година дрехите и обувките са поскъпнали най-много

Дрехи и обувки са мотори на инфлацията, само че централното газоснабдяване поевтинаява с 30% през октомври

Годишна инфлация от 17, 6% регистрира в края на октомври националната статистика. Това означчава, че цените на главните артикули и услуги в потребителската кошница забавят леко темпа на повишаване. За съпоставяне, през септември, когато е регистриран безспорен връх в повишението на цените, инфлацията е достигнала 18,7 на годишна база. За месец животът е поскъпнал приблизително с 0,9 на 100, осведоми businessnovinite.bg.

Двигатели на инфлацията през октомври 

Дрехите и обувките са поскъпнали най-вече през последния месец – нарастването е със 7%.  Хранителните артикули и безалкохолни питиета са се нараснали с 2,3%, а опазването на здравето с 2,1%. Най- огромно покачване има в цените на прясното мляко близо 8%, кашкавала с 6,5%.

Банковите такси също попадат измежду моторите на инфлацията – те са се повишили с 5,9%.

Поевтинели са обаче комуналните услуги и жилищата – понижението е било приблизително с 2,1%. Най-голямо е понижението в цената на централното газоснабдяване – с 30,8%. Самолетните билети също са поевтинели приблизително с 22%. Цената на превоза приблизително се намалила с 1,4%. 

За първи път от януари предходната година тя е по-ниска от предишен месец.

Причината за по-ниската инфлация е понижаването на цените на горивата и най-много поевтиняването на природния газ с 30% от октомври. Понижаването на инфлацията най-вероято ще продължи и през ноември, мотор още веднъж е рекордното рухване на цената на синьото гориво. Понижението от 1 ноември е с 47%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР