Дребната шарка елиминира спомена“ на имунната ви система за други

...
Дребната шарка елиминира спомена“ на имунната ви система за други
Коментари Харесай

Морбилито заличава „паметта“ на имунната система

Дребната шарка отстрани „ загатна “ на имунната ви система за други инфекциозни болести. По този метод тя на процедура рестартира този предпазен механизъм на тялото и ни прави уязвими на други по-опасни болести, като туберкулоза, дифтерия и грип. Това сочат две нови проучвания, оповестени в края на месец октомври.

Откритията за следващ демонстрират какъв брой значими са имунизациите. Имунизацията против дребна шарка е предотвратила гибелта на 21 млн. души в интервала 2000-2017 година Това сочат статистики на Световната здравна организация (СЗО). Вследствие на антиваксърските придвижвания обаче някои хора избират да подценен тази ваксина, което е довело до 300 % растеж по отношение на 2018-а на случаите на дребна шарка.

Виж още: 169 млн. деца не са били имунизирани против морбили в интервала 2010-2017

„ За първи път откриваме, че дребната шарка рестартира имунната система – на процедура тя става като на бебетата – и ѝ пречи да откликне съответно на нови инфекции. При някои деца резултатът е толкоз мощен, все едно сте им дали мощни имуносупресори “, декларира откривателят Колин Ръсел. При някои деца имунната система е била с нарушени функционалности цели 5 години след болестта от дребна шарка.

Дребна шарка, морбили или известна с националното име брусница е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, инфектиране на лигавицата на горните дихателни пътища, присъщ макуло-папулозен обрив по кожата и затруднения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска зараза, породена от РНК-вирус от жанр Morbillivirus, Measles virus. Въпреки че не е зооноза, потвърдено е, че заради тесния контакт сред хора и селскостопански животни вирусът е еволюирал от този, причиняващ чумата по говедата. Инфекцията се популяризира по въздушно-капков път. През втората половина на XX век е въведена имунизация срещу дребна шарка, която внезапно снижава високата смъртност измежду децата в международен мащаб. Морбили е едно от болесттите, които съгласно СЗО поетапно би трябвало да бъдат изкоренени в Америка, Европа, Близкия изток и в международен мащаб до към 2020 година

Първото изследване е дело на експерти от Кейбриджския университет. То е изследвало В-клетките на имунната система благодарение на генно секвениране (декодиране на генома). В-клетките вземат участие в образуването на антитела. Учените ревизирали мостри от 26 неимунизирани деца и разкрили, че клетките на имунната система, образувани след избрани заболявания, са изчезнали. Друг вид В-клетки били изтощени и затова имунната система бил върната в незрялото й положение.

Виж още: Грипните ваксини – сред митовете и обстоятелствата

„ Това е директна проява на „ имунна амнезия “, при която имунната система не помни по какъв начин да реагира на прекарана по-рано зараза “, отбелязва имунологът доктор Велислава Петрова*, която оглавява екипа.

Второто изследване е направено от учени от Харвардското здравно учебно заведение, Те са изследвали мостри от кръвта на 77 неимунизирани по религиозни съображения деца в Холандия и ревизирали положението на имунната им система преди да заболеят от морбили и два месеца откакто са изкарали заболяването по време на взрива през 2013 година

Специалистите открили, че вирусът е унищожил сред 11 и 73% от защитните антитела на пациентите, излагайки ги на по-голям риск от вирусни и бактериални варианти, към които по-рано са били невъзприемчиви. 

„ Представете си, че имунитетът ви против патогените наподобява на албум със фотоси на нарушители и някой е пробил куп дупки в него. Би било доста по-сложно да разпознаете тези нарушители, в случай че ги срещнете, изключително в случай че са били надупчени такива значими детайли за различаване като очите и устата “, споделя Майкъл Мина, един от създателите на проучването.

Източник: Science Immunology и Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР