Драстично поскъпване на пазара на автомобили за последната година. Заради

...
Драстично поскъпване на пазара на автомобили за последната година. Заради
Коментари Харесай

Накъде ще тръгнат цените на новите и старите автомобили?

Драстично повишаване на пазара на коли за последната година. Заради липса на части за производството, доставките на нови коли се бавят с месеци. Това докара до нараснало търсене и растеж в цените до 50% при колите „ втора ръка”. Докога ще нарастват колите и кой е най-подходящият миг за покупка сметките на сектора заключи Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна”.



Покупката на автомобил през последната година се оказа сложна задача. Нови, по-високи цени и очакване с месеци за доставка, са главните проблеми, с които се сблъскват кандидат-купувачите. Само за година колите „ втора ръка” нарастнаха с сред 30 и 50%, регистрират вносителите. Ръст при цените има и при покупка на нови коли.

От няколко дни Христофор Рачев оглежда пазара на коли „ втора ръка” в София. Търси автомобил до 10 хиляди лева, само че изборът се оказва сложен, защото цените порастват всяка седмица, а предлагането е малко. Рачев пресмята, че с бюджета, който е отделил, преди година е можел да купи относително по-нова кола, за това време цените са скочили най-малко с една трета.

За последната година търговците регистрират повишаване с най-малко 30-40% на пазара „ втора ръка”. Ръстът в цените изясняват със сериозния дефицит на коли в автокъщите на запад.

В момента рецесията за коли втора ръка е жестока. Много мъчно можем да доставим стока от чужбина. За един автомобил се борят 3-4 търговци и цената надлежно е доста по-висока, в сравнение с е била преди една година, съобщи Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на коли.

Проблемите на Запад, бързо се усещат и от търговците у нас. Имаме прочут растеж на пазара на нови коли до месец юни, който с времето леко се „ топи”. На пазара на използвани коли имаме резистентен спад, което e феномен, който не сме виждали от дълго време. Продали сме до юни към 17 хиляди нови автомобила и към 97 хиляди използвани, т.е. съответствие почти 1:6, показва автоекспертът Калоян Желев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР