Драстична промяна предстои в обозримото бъдеще за шофьорите в столицата,

...
Драстична промяна предстои в обозримото бъдеще за шофьорите в столицата,
Коментари Харесай

Ще задължава столичани да карат коли по европейски екостандарт

Драстична смяна следва в обозримото бъдеще за водачите в столицата, изключително за тези, които карат по-стари модели коли. Причината - ще се наложи колите в София да дават отговор по екостандарт на тези в други европейски столици като Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки. Това се допуска, откакто кметът на София Йорданка Фандъкова подписа общо писмо с кметовете на тези градове, с гледище в Европейски Съюз да се вкарат единни по-строги ограничения за понижаване замърсяването на въздуха от превоз.

Писмото е изпратено до Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз, който след по-малко от два месеца ще мине под председателството на България. Точно по тази причина се допуска, че България ще стане координатор на тази самодейност, написа в. " Сега ".

Кметовете упорстват за четири ограничения. Първата е до края на 2017 година да бъдат въведени наложителни автомобилни проби на европейско и национално равнище, както и непоколебим контрол от организациите, които ги управляват. Втората мярка планува да се изработят общи стандарти за допустимите излъчвания на въглероден двуокис с небосвод 2025 година и 2030 година, като задачата е последователно понижаване на излъчванията от стандартни транспортни средства и необятно въвеждане на транспортни средства с нулеви излъчвания, в това число от колите.

Трябва да се добавят съществуващите регулации за въглеродни излъчвания от коли със наложителни цели за продажба на транспортни средства с нулеви излъчвания, като се обезпечи европейски пазар за нулеви излъчвания. Също по този начин ще се предложи нов ограничаващ норматив Евро 7 за автомобилните газове, който да е софтуерно безпристрастен и да разрешава на градовете в Европа да отговорят на напътствията за качество на въздуха на Световната здравна организация.

Според последни данни, огласени в средата на октомври от Европейската асоциация на вносителите на коли за възрастта на всеобщите коли в Европейски Съюз през 2016 година, българите карат най-старите коли в Европа. Средната възраст на колите в Европейски Съюз като цяло е 10.7 години, а при нас - над 20 години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР