Драстичен спад на случаите при всички заразни заболявания има у

...
Драстичен спад на случаите при всички заразни заболявания има у
Коментари Харесай

Как се отразиха мерките срещу коронавируса на другите заразни заболявания?

Драстичен спад на случаите при всички заразни болести има у нас поради Коронавирус ограниченията. Това изясни пред " “ основният държавен здравен контрольор доцент доктор. Той посочи, че на годишна база намаляването е с към 50%, а при някои даже с 60-70%.
" Това е разумно, изключително при въздушно-капковите инфекции, където ограниченията се припокриват с тези при ковид. Става дума за носене на маски, съблюдаване на отдалеченост. Затова и шарките доста понижиха, които са най-много през зимно-пролетния сезон “, изясни доцент Кунчев. Така най-осезаем е спадът при варицелата. Статистиката сочи, че през 2019 година у нас е имало 30 628 случая, през 2020-а са били 12 266 случая, а през 2021 г.- едвам 1988.
 Доц. Кунчев: Индийският вид на COVID-19 може да бъде импортиран у нас от Англия Доц. Кунчев: Индийският вид на COVID-19 може да бъде импортиран у нас от Англия
Идващи си от Англия българи евентуално ще внесат индийския вид на ковид у нас, предизвестяват здравните управляващи. Във Великобрит...
72 пък са заболелите от скарлатина през тази година, а за същия интервал на предходната година са били 985. Мерките са дали отражение и при питателните разстройства - дизентерии, ентероколити, които са на база съблюдаване на по-добра хигиена. Така през 2029 година сме имали 13 121 случая на ентероколити, за 2020-а са 5117, а през 2021-а - едвам 618.
" Това в действителност е позитивното от пандемията. Мерките дадоха резултат освен при въздушно-капковите инфекции, само че и при тези от хранителни разстройства. Знаете, че хората към този момент постоянно употребяват дезинфектанти, съблюдават по-добра хигиена. Вярно е, че още не сме в сезона на ентероколитите, само че надали ще има фрапантен скок “, добави Кунчев.
Междувременно от статистиката излиза наяве, че от началото на годината у нас има 9 случая на лаймска болест, като за същия интервал през предходната година са били 35. Регистрирани са обаче 2 случая на ку-треска, като от началото на годината са 24. За предходната година инфектираните с ку-треска са били 21. През предходната седмица има и 1 случай на марсилска тресчица, като от началото на 2021-а са 7. За 2020 година пък са били регистрирани 11.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР