Драмата с изгарянето на боклуци в нашенските ТЕЦ-ове едва ли

...
Драмата с изгарянето на боклуци в нашенските ТЕЦ-ове едва ли
Коментари Харесай

Жителите на Бобов дол се канят да блокират магистрала Струма

Драмата с изгарянето на отпадъци в нашенските ТЕЦ-ове надали ще завърши скоро. Днес поданици на Бобов дол, водени от кмета на града- Елза Величкова и близките села излязоха на митинг против тежките камиони, които транспортират руда и отпадъци, с цел да бъдат изгорени в локалния Топлоелектрическа централа.

Организаторите недоволстват против всекидневно разрушаващата се инфраструктура, дупките по пътищата, пуктанитните по къщите, честите повреди във водопроводната мрежа и мръсния въздух.

За всички тези проблеми хората тук от много време насам подават сигнали до институциите. Не стига, че никой до този миг не е обърнал внимание на жалбите им, само че на всичкото от горната страна регионалният шеф на Кюстендил Виктор Янев взел, че разрешил камионите да продължат да минават през града, като е пренебрегнал заповедта за възбрана от кмета на Бобов дол. А с цел да се „ бетонира “ това негово деяние, съдът е сметнал, че решението на регионалния шеф си е напълно законно.

За да се спре цялото това безхаберие, жителите на миньорския град застанаха на пътя за "Мини Бобов дол " ЕАД, собственист на Христо Ковачки.

За да потвърдят правотота на настояванията си хората посочваха фотоси на разрушенията по къщите си – пукнатини и паднали мазилки, които съгласно тях са породени от вибрациите, които провокират тежките камиони, пътуващи за и от рудника, които минават през града и през селата Мламолово, Мало и Голямо село, с цел да стигнат до Топлоелектрическа централа "Бобов дол ".

Това не е първият митинг на хората тук. Преди две години те също блокираха пътя на камионите, само че нещата като че ли се размиха. Сега обаче протестиращите не считат да отстъпват. Един от уредниците - Орлин Делибалтов заявава: "Тогава не бяхме единни и готови, само че от през днешния ден започваме до момента в който не победим ".

Делибалтов оповестява още, че в ТЕЦ-а се горят отпадъци, а канцерогенните пластмаси се заравят в региона на открития рудник над града и показва вэъзмушението си, че страната ни се трансформира в „ сметището на Европа “.

Кметът на града Елза Величкова пък изяснява, че камионите, които минават през него са вид "гондола " и са с размер на жп вагон.Тя упорства да се подхващат дейности, посредством които да се задължат ръководещите на ШЕЦ-а да транспортират въглищата с железопътен превоз.

Сашо Александров, който е кмет на Мало село също застава зад протестиращите, защото той и съгражданите му не считат да се примирят с горенето на боклуци в ТЕЦ-а, които в допълнение замърсяват природата тук.

Очевидно на хората им е пристигнало напълно до гушата от незачитането на тяхното мнение по повдигнатите въпроси и се заканват, че този път ще стигнат до предприемането на рискови ограничения, като блокирането на придвижването по автомагистрала "Струма ".

Тук е моментът да напомним, че през лятото точно наоколо до Бобов дол стана сериозен пожар, зародил точно от струпаните тонове боклуци под мост на автомагистралата, който беше съществено повреди инак новото оборудване, за построяването на което бяха изсипани милиони.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР